Közélet

2008.12.31. 00:01

Az új Pécs Washington testvérvárosa lesz majd

Barack Obama, az Egyesült Államok új vezetője a pécsi Uránvárosból indult el világhódító útjára

Fülöp Z.

Abban minden politológus egyetért, hogy Barack Obama győzelme az amerikai elnökválasztáson történelmi jelentőségű. Az ünneplésben azonban elhalványulni látszik az a tény, hogy az elnök valójában pécsi származású. Lapunk birtokába jutott fényképek ezt megkérdőjelezhetetlenné teszik – ám még ennél is beszédesebb, hogy Obama is megerősítette felvetésünket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kis Barack a Jókai téren sokszor kergette a szomorú, szürke galambokat
[/caption]Az új elnököt először a pécsi telefonkönyvben is megtalálható számon hívtuk – a kagylót azonban albérlőjük, özv. Szabados Béláné vette fel, aki elárulta: Obamáék már jó néhány éve elköltöztek az uránvárosi panelból, s bár néhány használati tárgyat (így például a mikrohullámú sütőt, valamint egy kis hatótávolságú atomrakétát) itt hagytak, nem valószínű, hogy a közeljövőben visszajönnének.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tinédzserként többször meggyűlt a baja Leonardóval, a legendás rendőrrel
[/caption]– Nem sokat változott az életem azóta, hogy Bari (így hívom gyerekkora óta) ilyen sokra vitte: ugyanúgy minden hónap ötödikén utalom a számlájukra az albérleti díjat – tette hozzá özv. Szabados Béláné.

Az idős albérlő kérésünkre azonnal diktálta Barack Obama számát („megadta még régen, hogy ha van valami baj, csőtörés, közösköltség-emelés, akkor azonnal tudjam hívni.) Az új elnök azonnal felvette a telefont, és készséggel mesélt a kezdetekről.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az új amerikai elnök részt vett az úgynevezett vécépumpás tüntetésen is
[/caption]– Már hatévesen felmértem a lehetőségeimet és ráébredtem, hogy a betonházak között nem várnak csodák. Mertem hát nagyot álmodni: az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerettem volna lenni. Ezt válaszoltam a TÁSI napközijében Pénzes Marika tanárnő kérésére is, amikor nekemszegezte, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel”. Ő akkor nagyot nevetett – de hát az nevet, aki utoljára nevet! Marika néni most egy guantanamói cellában gondolkodhat arról, hogy jó pedagógiai módszert választott-e.

Az új Pécs Washington testvérvárosa lesz majd

Barack Obama már kampányában is többször hangsúlyozta, hogy mindenki elnöke akar lenni. Az új elnök kérésünkre kifejtette: a mindenkibe a pécsieket is beleértette.

– Nem felejtem el, honnan jöttem. Azt tervezem, hogy kinevezésem után az első utam Pécsre vezet majd. Egyrészt szeretném köszönetem kifejezni a város lakói felé, hiszen sokat segítettek abban, hogy az lettem, aki ma vagyok. Másrészt pedig megkérek majd mindenkit, hogy negyvennyolc órán belül költözzön el, mert közvetlenül utánam vadászbombázók gyalulják le a környéket. Soha nem tetszett ugyanis a városkép – és most olyan pozícióban vagyok, hogy tehetek is ellene. Azt megígérem, hogy az új Pécs Washington testvérvárosa lesz majd.

– Nem felejtem el, honnan jöttem. Azt tervezem, hogy kinevezésem után az első utam Pécsre vezet majd. Egyrészt szeretném köszönetem kifejezni a város lakói felé, hiszen sokat segítettek abban, hogy az lettem, aki ma vagyok. Másrészt pedig megkérek majd mindenkit, hogy negyvennyolc órán belül költözzön el, mert közvetlenül utánam vadászbombázók gyalulják le a környéket. Soha nem tetszett ugyanis a városkép – és most olyan pozícióban vagyok, hogy tehetek is ellene. Azt megígérem, hogy az új Pécs Washington testvérvárosa lesz majd. A kis Barack a Jókai téren sokszor kergette a szomorú, szürke galambokat Tinédzserként többször meggyűlt a baja Leonardóval, a legendás rendőrrel Az új amerikai elnök részt vett az úgynevezett vécépumpás tüntetésen is -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!