Közélet

2009.06.08. 18:51

EP-választás: Baranyában is tarolt a jobboldal

Elsöprő Fidesz-fölény, eltűnő SZDSZ, feltörekvő Jobbik, amelyik olykor az MSZP-t is megelőzi – az EP-választás baranyai tanulságai.

Nyaka Szabolcs

Baranya megye a pártok sorrendjében leképezte az országos átlagot, derül ki a választási adatok részletes elemzése során – de akadnak azért érdekességek. A vasárnapi voksoláson a Jobbik hét megyében megelőzte az MSZP-t, s második lett a Fidesz mögött. Baranya ugyan nincs e hét, döntően kelet-magyarországi megye között, de térségünkben is akadnak olyan települések, ahol a Jobbik lépett fel a dobogó második fokára. S nemcsak községek között, hanem városi szinten is: Harkányban és Kozármislenyben is ez az eredmény alakult ki. Sőt, van olyan község, ahol a Jobbik szerzett többséget.

A baranyai adatokat megnézve nem kérdés, hogy az MSZP rosszul szerepelt, a települések jó részén egy 30 százaléknál magasabb eredmény már kifejezetten soknak számított a szocialisták számára. De vannak olyan falvak, ahol egyetlen szavazatot sem kapott a kormánypárt. Nem így a Fidesz-KDNP, amely a települések jelentős többségében győzött. A községek között nem egyszer 90 százalék fölötti eredménnyel: Vargán a voksok 97 (!), Okorágon és Babarcszőlősön 95 százalékát söpörte be az ellenzéki pártszövetség. Igaz, tudni kell, hogy itt a legtöbbször a szavazók száma nem érte el az ötvenet. Községi szinten a hetven százalék feletti Fidesz-győzelem szinte átlagosnak számít a baranyai adatokat végignézve.

Az MSZP nemcsak községi szinten szerepelt rosszul, hanem a városok között is: a 13 baranyai város mindegyikét behúzta a Fidesz-KDNP, csak az arány volt eltérő. Az ellenzéki párt még azokon a településeken is győzött, ahol MSZP-s polgármester vezeti a várost, így Komlón, Szigetváron, Sellyén, Sásdon is.

Ha azt mondjuk, hogy az MSZP rosszul szerepelt, akkor az SZDSZ eredménye a katasztrofális jelzővel illethető. A baranyai városok közül a legjobb eredményt Bólyban érte el, de ez is csak 3,19%, míg Pécsett 2, Baranya egészében pedig 1,68%-ot szerzett, ami mindössze alig több mint 1700 voks. Ezzel a szabad demokraták csak a hatodik helyen végeztek. Az MDF viszont Baranyában is megugrotta az 5 százalékos bejutási küszöböt – ahogy ez végül országosan is sikerült.

Mutatóba akadt pár község, ahol úgymond meglepetésgyőzelem született

Drávapiskin az SZDSZ riválisának számító Lehet más a politika-Humanista Párt közös listája győzött, 51 százalékkal, igaz, ez 19 voksot jelent. Nem nehéz párhuzamot látni abban, hogy Drávaspiskin az SZDSZ-szel szakító Mali Zoltán a polgármester.

Adorjáson az MCF-Roma Összefogás gyűjtötte be a legtöbb voksot, 17 szavazattal 38 százalékot ért el. Besencén az SZDSZ tarolt, 52%-ot kapott, 24 vokssal, de nem árt tudni, hogy itt polgármester a párt EP-listáján szereplő Ignácz József.

Volt, ahol a Jobbik győzött: Egerágon 86 vokssal, a szavazatok 39 százalékával megelőzték a Fideszt is. Hét község akadt a megye 301 települése között, ahol az MSZP nyert: Illocska, Kisnyárád, Ócsárd, Szárász, Szentegát, Szulimán és Tarrós. Ezekben a falvakban olykor csak néhányan szavaztak, például Szárászon az MSZP-re heten, míg Fideszre négyen voksoltak.

Pártelnökök „vonzása”

Érdekes, hogy a megyei pártelnökök által vezetett községekben hogyan szerepelt pártjuk: az SZDSZ-es Wekler Ferenc vezette Mecseknádasdon a szabad demokraták 2,34 százalékig jutottak. Geresdlakon, ahol az MDF-es Habjánecz Tibor a polgármester, 7,22 százalékot ért el a demokrata fórum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!