Közélet

2010.01.04. 18:50

Szentlőrinc és Bóly után Komlón is kutatnak a forró víz után

Még fel sem épült Zobák-aknán a város új biomassza-erőműve, az önkormányzat máris újabb terveket készít a gázzal való fűtés kiváltására.

K. E. I.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, egy magyar cég jelentkezett a geotermikus energia felhasználását elősegítő kutatások elvégzésére Komló területén. Bár korábban a városvezetés már megegyezett egy másik vállalattal, amely ígéretet tett, hogy a szakértőivel elvégezteti a szükséges felszíni geográfiai méréseket és kitűzi a fúrási helyeket, erre a mai napig nem került sor.

Így a testület most az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-vel kíván együttműködni, hogy kiderüljön, megvalósítható-e Komlón a geotermikus energiafelhasználás. A városatyák bíznak abban, hogy a társaság – tekintettel a múltjából adódó szakmai tapasztalatokra – tisztában van a Mecsek-hegység geofizikai adatival és adottságival, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kivitelezés sikeres legyen. Az újonnan aláírt megállapodás értelmében a városhoz tartozó közigazgatási területeken a Mecsekérc Zrt. kutatásokat végez majd, s amennyiben az eredmények biztatóak, további munkálatokra kerülhet sor. A cég által létrehozott konzorcium egyúttal pályázatot nyújt be támogatásra a Nemzeti Technológia Program keretén belül, a szükséges forrás biztosítása érdekében.

A megyében már több területen folyik kutatás a forró víz után, méghozzá nem is eredménytelenül. Bólyban és Szentlőrincen például sikerült olyan hőfokú meleg vízre bukkanni, amellyel fűteni lehet az ingatlanokat, jelentős megtakarítást érve el a gázzal történő fűtéssel szemben.

Ameddig azonban a geotermikus energia kihasználására nincs mód a városban, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. a biomasszakazánnal próbálja csökkenteni a saját és a lakosság kiadásait. A januárban átadásra kerülő létesítménynek köszönhetően 12 százalékkal lesz olcsóbb a fűtés a településen.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!