Közélet

2010.03.27. 07:11

Két kerék, három város, ötezer kilométer

Simon Wintermans elbúcsúzott a pécsiektől, hogy a három Európa Kulturális Fővárosát összekötő biciklitúrája kiindulóállomására utazzon.

Hajdu Zsolt (DN)

Az alkalomhoz illő módon kerékpárral érkezett a sajtótájékoztatóra Simon Wintermans, az a holland fiatalember, aki elhatározta, hogy Essentől Isztambulig két keréken teszi meg az utat.

– Ne ijedjenek meg, nem ezzel a háború előtti kerékpárral indulok neki a kalandnak – mondta az állandóan mosolygós Simon Wintermans –, ez mindössze a belépőt biztosította erre a tájékoztatóra, amelyen szeretnék elköszönni a pécsiektől. Hamarosan utazom Utrechtbe, ahonnan egy prológgal indulok Essen felé.  Azért választottam ezt a várost, mert 2018-ban Utrecht lesz Európa Kulturális Fővárosa, és ezzel is szeretném erre felhívni a figyelmet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] simon Wintermans egy antik biciklivel érkezett, de a nagy útra nem ezzel indul
[/caption]

Tervei szerint április 7-én indul Utrechtből Essenbe. Innen április 10-én veszi az irányt Pécs és Isztambul felé. Ha minden az elképzelései szerint alakul, akkor május 9-én érkezik ismét a baranyai megyeszékhelyre, ahol hat napot tölt pihenéssel, majd indul tovább Isztambulba. A török fővárosba várhatóan június 22-én érkezik meg. Az út során – a kitérőkkel együtt – összesen 5500 kilométert kerekezik Simon Wintermans.

– Számításaim szerint az utazás költsége hárommillió forint. Az elmúlt 15 hónapban – amióta az utat szervezem – összegyűjtöttem 600 ezer forintot, illetve további 600 ezerre ígéretem van. Jelenleg 1,8 millió forint hiányzik a vállalkozáshoz, azonban ez nem szegi kedvem, nekivágok az útnak. Három héttel ezelőtt visszalépett a főszponzorom is, most kerékpárom sincs, azonban csütörtök késő este kaptam egy másik ajánlatot, amelyről hamarosan tárgyalunk a szponzorral. Optimista vagyok, és azt remélem, ha már úton leszek és látják az emberek a tudósításokat, akkor menet közben is csatlakoznak a vállalkozásomhoz támogatók.

A holland kerékpáros megpróbálja felhívni az emberek figyelmét az egészséges és sportos életmódra, szeretné megvizsgálni, hogy az európai egység valóban létezik-e vagy sem, valamint pénzt gyűjtene a Mitrovica Rock Schoolnak, amely egy modern alapítványi zeneiskola a kettéosztott koszóvói városban.

Simon Wintermans búcsú-sajtótájékoztatásáról további képeket láthat a Pécs2010 weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!