Közélet

2010.09.30. 16:32

A Jobbik a siklósi TV munkatársát küldené a médiatanácsba

A Jobbik Barkó Bélát, a siklósi városi televízió munkatársát, a párt országgyűlési képviselőjelöltjét javasolja a médiatanács tagjává választani.

bama (Forrás: MTI)

Novák Előd alelnök, a Jobbik parlamenti képviselője az MTI-nek elmondta: Barkó Béla mellett másokkal, köztük egy közismert televíziós személyiséggel is tárgyaltak, de az utóbbi retorzióktól tartva nem vállalta a jelölést. A pártban ezután felvetődött, hogy senkit sem jelölnek a testületbe, a korábban a Jobbik által az Országos Rádió és Televízió Testületbe delegálni kívánt Barkó Béla azonban igent mondott.

Novák Előd kifejtette: elképzelhető, hogy a kormánytöbbség kizárólag a saját jelöltjeit választja meg a médiatanácsba, így érthető, ha valaki egy várhatóan sikertelen jelölés miatt nem akar „ellehetetlenülni” a munkahelyén.

Mint mondta, sajátos helyzet, hogy az öt parlamenti frakció összesen négy tagot küldhet a médiatanácsba, így – hacsak valamelyik párt nem mond le a jelölésről – nehezen képzelhető el konszenzus. Ebben az esetben pedig a kormánypártok a jelölőbizottságban meglévő kétharmados többségükkel egymaguk választhatják meg a médiatanács tagjait.

A Jobbik által jelölt 30 éves Barkó Béla 2003 óta dolgozik a siklósi városi televíziónál, az áprilisi országgyűlési választáson a Baranya megyei 6. számú egyéni választókerület jobbikos képviselőjelöltje volt. Az önkormányzati választáson újra jelölteti magát Harkányban önkormányzati képviselőnek, valamint pártja megyei közgyűlési listáját vezeti.

Az Országgyűlés jövő hétfőn dönt a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság tagjairól. A parlamenti menetrend szerint az október 11-12-i plenáris ülésen választanák meg a médiatanács, illetve a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait.

A médiatanács az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja, az új szervezet tagjait az Országgyűlés választja 9 évre a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával. A médiatanács elnöke és tagjai olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek lehetnek, akik legalább három éves gyakorlattal rendelkeznek egyebek mellett a műsorterjesztés, vagy a médiaszolgáltatás, illetve a média hatósági felügyelete területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!