Közélet

2010.10.29. 09:34

Bilincsben vitték el a jobbikos politikust és „tanácsadóját”

A mohácsi polgármester, a fideszes Szekó József régi haragosát és egy jobbikos képviselőt vezetett ki a közgyűlésről a rendőrség.

bama.hu

Botránnyal indult a péntek reggeli mohácsi képviselő-testületi ülés. Az eseményen ugyanis megjelent Németh Imre, aki évek óta vitában áll és pereskedik a mohácsi polgármesterrel, Szekó József fideszes politikussal.

Miközben a képviselők soros ülésükre készülődtek a városházán, Németh – aki a választásokon a Jobbik mohácsi listáján szerepelt mint képviselőjelölt, de nem szerzett mandátumot – helyet foglalt a hallgatóság soraiban, elmondása szerint a Mohácsi Valóság című kiadvány újságírójaként, valamint a Jobbik szakértőjeként.

Kisvártatva rendőrök léptek a helyiségbe, akiket – mint az a városháza utóbb kiadott közleményéből kiderült –, azért értesítettek, mert „Németh már az ülés előtt inzultált több képviselőt”. A terem elhagyására szólították fel Németh Imrét, aki erre nem volt hajlandó. Polgár Károly, a Jobbik mohácsi képviselője és Németh Imre ekkor egy műanyag gyorsfűzővel a csuklójuknál fogva „összebilincselték” magukat.

Hosszú percek teltek el így, miközben a rendőrök a folyosón várakoztak. A közjáték tragikomikus volta fokozódott, amikor megkezdődött maga az ülés.

Németh Imrét a terem elhagyására szólította fel Szekó József, Mohács polgármestere, Polgár Károlyt pedig arra, üljön le. A műanyag alkalmatossággal még mindig összebilincselt két ember közül erre Polgár leült, Németh pedig mellette állt. A képviselő diktatórikusnak nevezte az eljárást, és közölte, hogy Németh az ő szakértőjeként van jelen a teremben, s egyébként is joga van ott lenni a nyilvános ülésen. Mindez többször is megismétlődött, mire a testület úgy döntött, hogy kétszer tízezer forintos rendbírságot vetnek ki Polgár Károlyra.

Az ülés már félbeszakadni látszott, amikor ismét rendőrök jelentek meg a teremben, akik közölték, ha továbbra is ellenszegülnek, kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni. Így is lett, mindkettejüket kivezették, a folyosón megbilincselték, majd elvezették őket.

Ezt követően az ülést megtartották.

----------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban: Ön szerint indokolt volt a szigorú fellépés a képviselővel és társával szemben?
---------------------------------------------------------------------------- 

Mohács Város Önkormányzatának sajtóközleménye:

Sajnálatos, hogy a JOBBIK mohácsi szervezete megzavarta a demokratikusan megválasztott népképviseleti szerv munkáját. A mai ülésre erre tudatosan készült, ezért hoztak magukkal eszközöket: „összebilincselésre” alkalmas gyorskötözőt, fényképezőgépet, magnetofont, hogy a rendet megzavarják, és tevékenységüket megörökítsék. Németh már az ülés előtt inzultált több képviselőt, korábban is többször zavarta meg a képviselő-testület munkáját.
A polgármester kötelessége és felelőssége az ülés rendjének, méltóságának megőrzése, ezért a rendzavarókat hat alkalommal figyelmeztette, majd, miután rendbontó tevékenységüket nem hagyták abba, a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal (12-ből 10 igen szavazattal) rendbírsággal sújtotta a rendbontó képviselőt. A rend fenntartása érdekében rendőri intézkedést kértünk, annak érdekében hogy a képviselő-testület az érdemi munkáját végre el tudja kezdeni. Az intézkedő rendőrök mindkét rendbontót elvezették.
A JOBBIK mohácsi szervezetének felelőssége, hogy egy rendzavarót azzal is támogat, hogy képviselője összekötözi magát vele, ezzel is akadályozva az ülés lefolytatását, a rendfenntartók, a rendőrség munkáját.
A Jobbikos képviselő megítélésünk szerint előre megfontoltan zavarta meg a képviselő-testület munkáját, ezzel semmibe vette képviselői mandátumával összefüggő jogszabályi kötelességét.

Rendőrségi közlemény a mohácsi intézkedésről:

Két férfit állítottak elő a rendőrök a mohácsi képviselő–testületi ülésről péntek délelőtt jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Mindkét személlyel szemben szabálysértési eljárás indult. 

Jobbik Mohács sajtóközleménye:  

Sajnálatos, hogy a mai napon újra bebizonyosodott, hogy Mohácson abszurd módon antidemokrácia uralkodik. A nyilvános képviselőtestületi ülésen bárki részt vehet, így Németh Imrének, a Mohács Jobbik egyik szimpatizánsának is joga van hozzá. Nem is tett mást, csak leült a hallgatóságnak fenntartott székek egyikére, várta, hogy elkezdődjön a testületi ülés. Nem történt rendzavarás egészen addig, amíg a biztonsági őr (természetesen jogtalanul) fel nem szólította, hogy hagyja el a termet. Ekkor Polgár Károly, a Jobbik Mohács elnöke, önkormányzati képviselő, a védelmére kelt. Hogy nagyobb hangsúlyt adjon szavának, gyorskötözővel odabilincselte magát Németh-hez. Ekkorra már a rendőrség is megérkezett, többszöri felszólítás után végül Polgár Károlyt és Németh Imrét is bilincsben elvezették a rendőrök.

Szekó József polgármester kijelentésére, - miszerint a jobbikos választók nem azért szavaztak Önökre, hogy balhét csináljanak – azt válaszoljuk, hogy a szavazóink elvárják tőlünk, hogy minden lehetőséget és módot megragadjunk a törvények betartatására és küzdjünk a törvénytelenségek ellen.

A Jobbik Mohácsi alapszervezete felháborítónak és egyben elszomorítónak tartja, hogy Mohácson ismét csorbultak az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokrácia. A polgármester visszaélt hivatalával, a rendőrség pedig jogtalanul állította elő Polgár Károlyt és Németh Imrét. Természetesen megtesszük a szükséges lépéseket, feljelentést teszünk a rendőrök és Szekó József polgármester ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt, valamint az Önkormányzati Törvény megsértése miatt.  

Schindl Anikó, Jobbik Mohács alelnök, önkormányzati képviselő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!