Közélet

2010.10.29. 09:34

Bilincsben vitték el a jobbikos politikust és „tanácsadóját”

A mohácsi polgármester, a fideszes Szekó József régi haragosát és egy jobbikos képviselőt vezetett ki a közgyűlésről a rendőrség.

bama.hu

Botránnyal indult a péntek reggeli mohácsi képviselő-testületi ülés. Az eseményen ugyanis megjelent Németh Imre, aki évek óta vitában áll és pereskedik a mohácsi polgármesterrel, Szekó József fideszes politikussal.

Miközben a képviselők soros ülésükre készülődtek a városházán, Németh – aki a választásokon a Jobbik mohácsi listáján szerepelt mint képviselőjelölt, de nem szerzett mandátumot – helyet foglalt a hallgatóság soraiban, elmondása szerint a Mohácsi Valóság című kiadvány újságírójaként, valamint a Jobbik szakértőjeként.

Kisvártatva rendőrök léptek a helyiségbe, akiket – mint az a városháza utóbb kiadott közleményéből kiderült –, azért értesítettek, mert „Németh már az ülés előtt inzultált több képviselőt”. A terem elhagyására szólították fel Németh Imrét, aki erre nem volt hajlandó. Polgár Károly, a Jobbik mohácsi képviselője és Németh Imre ekkor egy műanyag gyorsfűzővel a csuklójuknál fogva „összebilincselték” magukat.

Hosszú percek teltek el így, miközben a rendőrök a folyosón várakoztak. A közjáték tragikomikus volta fokozódott, amikor megkezdődött maga az ülés.

Németh Imrét a terem elhagyására szólította fel Szekó József, Mohács polgármestere, Polgár Károlyt pedig arra, üljön le. A műanyag alkalmatossággal még mindig összebilincselt két ember közül erre Polgár leült, Németh pedig mellette állt. A képviselő diktatórikusnak nevezte az eljárást, és közölte, hogy Németh az ő szakértőjeként van jelen a teremben, s egyébként is joga van ott lenni a nyilvános ülésen. Mindez többször is megismétlődött, mire a testület úgy döntött, hogy kétszer tízezer forintos rendbírságot vetnek ki Polgár Károlyra.

Az ülés már félbeszakadni látszott, amikor ismét rendőrök jelentek meg a teremben, akik közölték, ha továbbra is ellenszegülnek, kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni. Így is lett, mindkettejüket kivezették, a folyosón megbilincselték, majd elvezették őket.

Ezt követően az ülést megtartották.

----------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban: Ön szerint indokolt volt a szigorú fellépés a képviselővel és társával szemben?
---------------------------------------------------------------------------- 

Mohács Város Önkormányzatának sajtóközleménye:

Sajnálatos, hogy a JOBBIK mohácsi szervezete megzavarta a demokratikusan megválasztott népképviseleti szerv munkáját. A mai ülésre erre tudatosan készült, ezért hoztak magukkal eszközöket: „összebilincselésre” alkalmas gyorskötözőt, fényképezőgépet, magnetofont, hogy a rendet megzavarják, és tevékenységüket megörökítsék. Németh már az ülés előtt inzultált több képviselőt, korábban is többször zavarta meg a képviselő-testület munkáját.
A polgármester kötelessége és felelőssége az ülés rendjének, méltóságának megőrzése, ezért a rendzavarókat hat alkalommal figyelmeztette, majd, miután rendbontó tevékenységüket nem hagyták abba, a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal (12-ből 10 igen szavazattal) rendbírsággal sújtotta a rendbontó képviselőt. A rend fenntartása érdekében rendőri intézkedést kértünk, annak érdekében hogy a képviselő-testület az érdemi munkáját végre el tudja kezdeni. Az intézkedő rendőrök mindkét rendbontót elvezették.
A JOBBIK mohácsi szervezetének felelőssége, hogy egy rendzavarót azzal is támogat, hogy képviselője összekötözi magát vele, ezzel is akadályozva az ülés lefolytatását, a rendfenntartók, a rendőrség munkáját.
A Jobbikos képviselő megítélésünk szerint előre megfontoltan zavarta meg a képviselő-testület munkáját, ezzel semmibe vette képviselői mandátumával összefüggő jogszabályi kötelességét.

Rendőrségi közlemény a mohácsi intézkedésről:

Két férfit állítottak elő a rendőrök a mohácsi képviselő–testületi ülésről péntek délelőtt jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Mindkét személlyel szemben szabálysértési eljárás indult. 

Jobbik Mohács sajtóközleménye:  

Sajnálatos, hogy a mai napon újra bebizonyosodott, hogy Mohácson abszurd módon antidemokrácia uralkodik. A nyilvános képviselőtestületi ülésen bárki részt vehet, így Németh Imrének, a Mohács Jobbik egyik szimpatizánsának is joga van hozzá. Nem is tett mást, csak leült a hallgatóságnak fenntartott székek egyikére, várta, hogy elkezdődjön a testületi ülés. Nem történt rendzavarás egészen addig, amíg a biztonsági őr (természetesen jogtalanul) fel nem szólította, hogy hagyja el a termet. Ekkor Polgár Károly, a Jobbik Mohács elnöke, önkormányzati képviselő, a védelmére kelt. Hogy nagyobb hangsúlyt adjon szavának, gyorskötözővel odabilincselte magát Németh-hez. Ekkorra már a rendőrség is megérkezett, többszöri felszólítás után végül Polgár Károlyt és Németh Imrét is bilincsben elvezették a rendőrök.

Szekó József polgármester kijelentésére, - miszerint a jobbikos választók nem azért szavaztak Önökre, hogy balhét csináljanak – azt válaszoljuk, hogy a szavazóink elvárják tőlünk, hogy minden lehetőséget és módot megragadjunk a törvények betartatására és küzdjünk a törvénytelenségek ellen.

A Jobbik Mohácsi alapszervezete felháborítónak és egyben elszomorítónak tartja, hogy Mohácson ismét csorbultak az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokrácia. A polgármester visszaélt hivatalával, a rendőrség pedig jogtalanul állította elő Polgár Károlyt és Németh Imrét. Természetesen megtesszük a szükséges lépéseket, feljelentést teszünk a rendőrök és Szekó József polgármester ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt, valamint az Önkormányzati Törvény megsértése miatt.  

Schindl Anikó, Jobbik Mohács alelnök, önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!