Közélet

2011.03.31. 19:21

Visszavette a város a buszcéget – új vezérigazgatót neveztek ki

Bejelentette az önkormányzat, hogy viszszavette a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.-t. A vezérigazgatói székből visszahívták Keczer Lászlót.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön délután a PK Zrt. A közgyűlésen a Pécs Holdingot és Pécs városát képviselő dr. Szabó Iván szakjogász jelentette be a kisebbségi tulajdonos, a Mecsekbusz Kft. képviselőjének, hogy Pécs visszavette a PK Zrt. részvényei felett a kétharmados többséget. Majd azt, hogy az így visszaszerzett irányítási jogukkal élve visszahívják székéből Keczer Lászlót, és azonnali hatállyal Bata Lászlót, eddigi forgalmi és kereskedelmi igazgatót teszik meg vezérigazgatónak. Már a közgyűlés ideje alatt fekete öltönyös biztonsági emberek őrizték a PK Zrt. Bajcsy-Zsilinszky utcai székházának mindkét bejáratát. Békésebben, de hasonló székházfoglalást hajtott végre Pécs a PK Zrt.-nél, mint a Pécsi Vízműnél.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt polgármester és Bata László, az új vezérigazgató a dolgozókat a kertvárosi buszpályaudvaron tájékoztatta (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Dr. Páva Zsolt polgármester szerint „biztonságba helyezték a pécsi tömegközlekedést”. Nem lehetett tovább tűrni azt, hogy a buszok késnek, koszosak, kimaradnak a járatok, fogalmazott. Páva Zsoltot úgy tájékoztatták, akár heteken belül összeomolhatott volna a PK Zrt. Új és újabb szabálytalanságok és tartozások bukkantak fel a cégnél, amelyekről a Holding és a város mit sem tudott. Kiderült például, hogy a cégnek százmilliós nagyságrendű kifizetetlen tartozása van a Pannon Volán felé, melytől az üzemanyagot kapja.

Dr. Szabó Iván elmondta, a Pécs Holding reggel a magáncég Mecsekbusz Kft. számlájára átutalt 381 ezer forintot. A város szerint ezzel kifizették azt az 560 darab PK Zrt.-részvényt, amellyel a Pécs Holding megszerezte a buszos cégben a részvények kétharmadát. A részvények névértéken 560 milliót érnek, a város szakértőinek számításai szerint azonban – 381 ezer forint híján – ennyi kárt és költséget okozott a Mecsekbusz a PK Zrt.-nek. Így szerintük ki vannak fizetve a részvények. Kérdésünkre, hogy mivel okozott kárt a Mecsekbusz, Szabó Iván annyit mondott, hosszú a lista, nem menne bele a részletekbe. Hozzátette azt is: pert kezdeményeztek a bíróságon azért, hogy kerüljenek vissza a buszok a PK Zrt. tulajdonába. Hiszen az adóhatóság is azt állapította meg korábban, hogy a buszkiszervezési szerződés színlelt volt.

----------------------------------------------------------------------------
A csütörtöki eseményekről élőben tudósítottunk a nap folyamán.
----------------------------------------------------------------------------

Bata László: nem lesz elbocsátás, de nehéz év jön

Rendkívüli dolgozói gyűlést tartottak tegnap délután a kertvárosi buszpályaudvaron, ahol Páva Zsolt polgármester elsőként mutatta be vezérigazgatóként Bata Lászlót. Az idén 60 éves szakember kérdésünkre azt mondta, rendkívül nehéz évnek néznek elébe. Hogy a jövőben kivel miként fognak együttműködni, még nem tudja, de egyelőre marad a régi rendszer, azaz a PK Busrenttől kölcsönzik a buszokat és a PK Bustechhel javíttatják. A cégekkel már ma leülnek egyeztetni, mert amint lehet, erősíteni kell a szolgáltatás minőségén, és visszaszerezni az utasok, az üzletfelek bizalmát. Azt is elmondta, hogy nem lesznek elbocsátások, illetve amint lehet, le kell a cserélni az öreg buszokat.

Több dolgozót is megkérdeztünk, akik elmondták, megdöbbentek a hír hallatán, s ugyanakkor aggódtak is, hogy megszűnik munkájuk – a korábbi forgalmi igazgatóban, Bata Lászlóban és a szavában azonban bíznak. Az elmúlt időszakban feszült volt a helyzet szerintük, s érezték, hogy valami nem megy jól a cégnél.

A Mecsekbusz perel

– Törvénytelen volt a város akciója, ezért jogi lépéseket tesznek – fogalmazott Jahn Péter, a Mecsekbusz Kft. ügyvezetője. A Mecsekbusz szerintük továbbra is a részvények majd'' 50 százalékos tulajdonosa. Jahn Péter a Vízmű-ügyhöz hasonlította a történteket. Kijelentette: azt, hogy okozott-e kárt a Mecsekbusz, illetve, ha igen, mennyit, a bíróságnak kell kimondania. Szerinte azonban nem okoztak kárt. Dr. Szabó Iván, a várost képviselő jogász is közölte, számítanak rá, hogy perek indulnak majd.

Babos Attila (Dunántúli Napló) A város átvette az irányítást a PK Zrt-nél (fotó: Löffler Péter) Páva Zsolt polgármester és Bata László, az új vezérigazgató a dolgozókat a kertvárosi buszpályaudvaron tájékoztatta (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!