Közélet

2011.09.14. 10:02

Díszpolgári címet kezdeményeztek Paizs Józsefnek

Aláírásgyűjtés indult Paizs József posztumusz kitüntetéséért.

K.E. (Dunántúli Napló)

Varga Zoltán a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke sajtóközleményben jelentette be, hogy kezdeményezi Paizs József (1954-2010) Szigetvár egykori polgármesterének posztumusz díszpolgári címmel történő kitüntetését.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Paizs József sírja (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

„Az elmúlt egy évben gyakorlatilag semmi nem lett kibeszélve abból a sokkhatásból, ami ezt a várost 2010 januárja óta érte. Nem lett megnyugtatóan lezárva az előző korszak, nincs stratégiai gondolkodás, vagdalkozás, kapkodás, sodródás jellemző.

Ebben a helyzetben végre higgadtan végig kellene gondolni együtt, hogy milyen feladatok várnak ránk, békét kellene hozni a megosztott közösségbe, ehhez azonban képesnek kell lenni gesztusokat tenni akkor is, ha politikai ellenfelünkről van szó. A kegyelet és a gyász olyan ősi fogalmak, melyeket tiszteletben kell tartani, valaminek a lezárását jelentik, viszont általuk méltósággal lehet a jövő felé fordulni.” - Áll a Szigetvári Emberekért Egyesület közleményében.

A kezdeményezéshez az egykori polgármester tevékenységét méltatva néhány nappal később csatlakozott az MSZP helyi szervezete is.

Paizs József 2010. január 24-én, vasárnap este, otthonában hunyt el. Az 55 éves szigetvári polgármester, szocialista országgyűlési képviselő halálát rendkívül gyors lefolyású infarktus okozta.

Pichler: mit tett a városért Lamperth Mónika?

Pichler Imre, Szigetvár térségének országgyűlési képviselője, a Fidesz helyi elnöke lapunktól értesült a kezdeményezésről.
– Most hallom először ezt a felvetést. Kétségkívül Paizs József polgármesterként sokat tett a városért és a benne élőkért egyaránt. Most a városvezetésnek kell végiggondolnia a kezdeményezést és megvalósulásának lehetőségét.

Személyes véleményem szerint nagyon fontos, hogy a városhoz kötődő, azért sokat tevő emberek részesüljenek elismerésben Szigetváron. A múltban ez nem mindig volt így, mert kérdem, mit tett például a városunkért Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője, aki ugyancsak díszpolgári címet kapott...

Lapunk érdeklődésére Kolovics János (Fidesz) polgármester szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a díszpolgári címről hagyományosan a képviselő-testület dönt, amit e témában szeptember 22-én hívnak össze. Ugyancsak rákérdeztünk arra, hogy idén kiadják-e ezt a címet – tudomásunk szerint felmerült, hogy nem –, amire Kolovics János úgy reagált, hogy az erről való döntés ugyancsak a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

Érvek pro és kontra

A 2010 januárjában elhunyt Paizs József 2002-től volt Szigetvár város polgármestere, és 2006-ban Baranya 7. számú egyéni választókörzetében szerzett parlamenti mandátumot. Polgármesterként és a dél-zselici kistérség vezetőjeként többek között olyan fejlesztéseket indított el, mint az új gyógyfürdő létesítése, a tanuszoda, a belvárosi rekonstrukció, a városi kórház teljes felújítása, a kistérségi oktatási intézmények modernizációja. Tevékenységét sokan elismerték, ugyanakkor voltak, akik úgy vélték, éppen ezek a fejlesztések vitték a csőd felé a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!