Közélet

2012.12.21. 11:14

Nem álltak munkába a buszsofőrök: sztrájk vagy puccs?

Közel száz sofőr a buszok műszaki állapotára hivatkozva nem vette fel a munkát. A Tüke Busz szerint puccskísérletről van szó, vezetőket rúgtak ki. A városháza azonnali vizsgálatot rendelt el.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

10:20 - Törvénysértő volt az akció, állítja a Tüke Busz jogi képviselője

Egyértelműen törvénysértő volt a pénteki buszos akció, számos jogszabályt sértettek azok, akik megszervezték, illetve részt vettek a megmozdulásban.  Nem került sor előzetes egyeztetésre, ezt meg sem kísérleték, a sztrájkolók nem gondoskodtak az elégséges szolgáltatásról sem, ezzel tehát törvényt sértettek.  Álláspontom szerint jogellenesen és törvénysértően viselkedtek azok a munkavállalók, akik nem vették fel a munkát.

A Tüke Busz Zrt. jogi képviselőjeként úgy vélem, ha bebizonyosodik, hogy szándékos törvény-és szerződésszegés történt, akkor az komoly munkajogi következményeket vonhat maga után. 

Dr. Szalay Ferenc, ügyvéd 

21:30 - Hofekker perelni fog

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője a Dunántúli Naplónak késő este elmondta, hogy vezérigazgatói kör e-mail ment, hogy ő és két társa január 21-ig ki van tiltva a Tüke Busz összes állomásáról. ELmondta továbbá, hogy emiatt perelni fog, ugyanis a jövő évre esedékes szakszervezeti ügyeket nem tudta intézni.

17:30 - Olvasónk is panaszkodik

"Ma sajnos én is szenvedő alanya voltam járat kimaradásnak" - írja levelében egyik olvasónk. "Nem örülök neki, hogy nekem fizetnem kell a havi bérletet és ha kimarad busz nem tehetek semmit, vagy várjam meg a következőt, mert a járat indító műszaki hibára hivatkozva ezt válaszolt, de ha valaki bliccel és nem adja meg az adatait, akkor rendőrt hívnak. Ezzel a tömegközlekedés meglehetősen egyoldalúvá vált. Elkeserítő a helyzet, mert a pécsi lakosok ki vannak szolgáltatva, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásukat. Szerintem nem a sofőrökben van a hiba, de jó lenne megkeresni a felelőst is. A budapesti diák bérlet 3800 forint körüli, de mindenre lehet használni, Pécsen 3300 forint és még a busz se jár."

14:45 - Biztosítják a város tömegközlekedését - állítja a Tüke Busz

Sajtóközlemény: "A kialakult „sztrájkra” tekintettel úgy határozott a cégvezetés, hogy átmeneti időre felfüggesztjük az elsőajtózást, hogy meggyorsítsuk az utasok fel- és leszállását. A Pannon Volán buszokkal és sofőrökel segíti a város közösségi közlekedését, ezzel biztosítani tudjuk a zavartalan tömegközlekedést Pécsett.

Megdöbbentő, hogy miközben nyílt közbeszerzési eljárást írtunk ki új buszbeszerzésekre a héten, és mindent megteszünk annak érdekében – kormányzati szinten is, hogy mind a fizetésüket, mind a béren felüli juttatásaikat, mind a szabadjegyeiket megtarthassák a sofőrök, eközben a háttérben egyéni érdekcsoportok kihasználják őket és megpróbálnak mögéjük rejtőzve puccsot végrehajtani a céggel szemben.

Elfogadhatatlan, hogy egyéni gazdasági érdekek miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését, munkába jutását. Mindezt nem hagyhatjuk szó nélkül, ezért a felelősökkel szemben haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket."

13:30 - Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület nyilatkozatot vár

Sajtóközlemény: "Kérjük, nyilatkozzanak arról, hogy a kialakult helyzetet a két felfüggesztett szakemberük nélkül milyen módon akarják megoldani, illetve a közelgő menetrendi átalakakítás szakmai felügyeletét ki fogja gyakorolni, hiszen tudomásunk szerint nincsen rá megfelelő szakember a cégnél.

Hetek óta sorozatos járatkimaradások voltak a pécsi tömegközlekedésben. Átlagosan 100-110 közötti jármű lett kiadva a 126 helyett. A buszparkkal már a tavaly 7%-kal ritkított menetrendet sem lehetett betartani. Úgy gondoljuk, hogy a történetben a forgalmi és üzemviteli vezető, illetve a főmérnöki szint felett kellene keresni a felelőst, még akkor is ha puccsot sejt mögötte a Tüke Busz Zrt.

Egyesületünk a járművezetőkkel és a szakszervezettel szolidaritásban kéri, hogy továbbra is csak az előírásoknak megfelelőjárművekkel jöjjenek ki szolgáltatni. Ne kockáztassák a saját és utasaik biztonságát azért, hogy a meghirdetett menetrend szerint induljanak el a járatok."

13:10 - Nem a bérek miatt akciózik a szakszervezet

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője sajtótájékoztatón számolt be a buszvezetők tilatkozó akciójáról. Elmondta: a sofőrök évek óta jelzik, hogy gondok vannak a buszokkal, tegnap maga is ellenőrizte az egyre gyakoribb panaszokat. A 18 éven át buszvezetőként dolgozó Hofekker elmondása szerint nem számított túl sok jóra, de a buszparkot látva nem hitt a szemének. Meglátása szerint néhány 100 ezertől másfél-kétmilliós összegig terjedhet az, amit bizonyos buszok javítására kellene költeni.

A mai, figyelemfelkeltő akció számaira kitérve elmondta: a mintegy 160 járműből álló buszparkból pénteken mindössze 90 busz állt forgalomba. Emiatt szükségszerűen járatok maradtak ki, hiszen a menetrend teljesítéséhez 126 buszra lenne szükség.

A szakszervezeti vezető beszámolója szerint aggályaikat hónapok óta többször is jelezték Árki Sándor vezérigazgatónak, érdemi változás ennek ellenére nem történt. Hofekker szerint éppen ezért a vezérigazgató egy személyben felelős a kialakult helyzetért, mert nem vette figyelembe a buszvezetők korábbbi jelzéseit, és az is elképzelhető, hogy a helyzet valódi súlyosságáról nem tájékoztatta megfelelően a városvezetést.

Kérdésünkre, miszerint a figyelmefelhívó akciónak van-e köze a bértárgyalásokhoz, a szakszervezti vezető elmondta, a mai nap kizárólag a buszok műszaki állapotáról szól. A bértárgyalások kapcsán annyit szeretnének elérni, hogy fizetésüket a kormány ajánlásának megfelelően az infláció mértékével emeljék. Hofekker szerint valóban vannak olyanok, akik nettó 200 ezer forintot keresnek: ők a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező, és évente 2 havi túlórát teljesítő buszvezetők. Összehasonlításként elmondta: a cégnél 10 éve dolgozó sofőrök ennél lényegesen kevesebbet, 140-150 ezer forintot keresnek, ugyancsak jelentős túlórázással.

Hofekker arról is beszélt, hogy értesülésük szerint a Tüke Busz vezetése ma a Pannon Volánnál dolgozó sofőröket keresett meg, hogy az akcióban részt vevő sofőrök helyére szükség esetén ugorjanak be.

A szakszervezeti vezető végezetül hozzátette: megmozdulásuk nem folyamatos, csak a mai napra szól.

11:30 - Azonali vizsgálatot rendelt el a városvezetés

A polgármesteri kabinetiroda közleménye: „Azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el a polgármester a Tüke Busznál a mára kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt. A hajnali órákban ugyan tájékoztatta a városvezetést a munkabeszüntetésről és a belső puccs-kísérletről a Tüke Busz vezetője, de a polgármester mégis további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt. A városvezetés tudni szeretné, pontosan kik és miért szervezték meg a puccsot, de választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.”

11:00 - A sofőrök fizetéscsökkenésről, és műszaki hibáról, a Tüke Busznál puccsról és irreális követelésekről beszélnek

Feltűnően sok olvasó fordult hozzánk azzal a panasszal, hogy nem érkezett meg a busz, amelyre vártak a hidegben, s csak jelentős késéssel, teljesen tömött járművekre tudtak felpréselődni.

A hír mögött szervezett megmozdulás áll, a Tüke Busz közleménye szerint egy napok óta tartó "szándékos puccskísérlet" érte el ma reggel a csúcsát: tegnap 50, ma további 42 sofőr nem volt hajlandó felvenni a munkát, a gépjárművek meghibásodására hivatkozva. Mint írják, a hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások során nem találtak olyan hibát, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A sztrájk szervezőjétől és a szakszervezet képviselőjétől nem érkezett szerkesztőségünkbe hivatalos értesítés. (Frissítve: a sofőrök fél egykor tartanak sajtótájékoztatót.) Utóbbi személyt kerestük, de nem sikerült elérnünk.

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy a napokban jelentették be, hogy jelentősen csökkentenék a buszsofőrök fizetését , és mindemellett juttatásokban is veszíthetnek jövőre az idei évhez képest. A Tüke Busz közleményében csökkentésről nem esik említés, csak arról, hogy nem hajlandóak növelni a buszsofőrök 200-220 ezer forintos nettó fizetését.

Nem hivatalos információink szerint ugyanakkor a buszsofőrök többsége 100-130 ezer forint közötti nettó fizetést kap, a sokat éjszakázók sem keresnek átlagosan nettó 150 ezer forintnál többet. Igaz, ehhez még havonta 15 ezer forint étkezési utalvány jár.

A Tüke Busz közleményben közölte azt is, hogy azonnali hatályal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Próbáltuk elérni a felmentett vezetőket, egyelőre sikertelenül. 

Értesüléseink szerint a Tüke Busz azzal próbálhatja meg visszafogni a buszsofőröket, hogy időközben álláshirdetéseket is feladott, amelyben már az új feltételekkel szeretnének új munkatársakat, köztük sofőröket találni.

Napok óta gyűjtjük azokat az olvasói észrevételeket, hogy mikor, merre, melyik, és hány busz maradt ki, egy hete ugyanis, a hideg beálltával jelentősen megnőtt a buszkimaradások száma, amelyről szintén olvasóink értesítettek bennünket. (Ezeket hamarosan összegezzük és közöljük is.)

Szándékos puccskísérlet a Tüke Busznál

Napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját. Tegnap 50, ma további 42 sofőr nem volt hajlandó felvenni a munkát, a gépjárművek meghibásodására hivatkozva. Ennek valódi oka azonban az, hogy jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amelyeket a cégünk nem tud támogatni.

A buszsofőrök átlagosan havi 200.000 – 220.000 forintot kapnak kézhez, nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban. A Tüke Busz nincs abban a helyzetben jelenleg, hogy a követelt 20-30%-os béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja!

Mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a „sztrájk” szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a „buszok igen nagy számban fognak meghibásodni”!

A hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások jelenleg is folyamatban vannak, eddig nem találtak olyan hibát az egyes gépjárművekben, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatályal felmenti a munkavégzés alól: Suvák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Utasainktól elnézést kérünk a ma reggeli kellemetlenségekért!

Árki Sándor

vezérigazgató, Tüke Busz Zrt.

Pécs, 2012.12.21.

A buszsofőrök átlagosan havi 200.000 – 220.000 forintot kapnak kézhez, nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban. A Tüke Busz nincs abban a helyzetben jelenleg, hogy a követelt 20-30%-os béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja!

Mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a „sztrájk” szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a „buszok igen nagy számban fognak meghibásodni”!

A hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások jelenleg is folyamatban vannak, eddig nem találtak olyan hibát az egyes gépjárművekben, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatályal felmenti a munkavégzés alól: Suvák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Utasainktól elnézést kérünk a ma reggeli kellemetlenségekért!

Árki Sándor

vezérigazgató, Tüke Busz Zrt.

Pécs, 2012.12.21. Olvasónk, Réka képe, embertömeg, busz sehol -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!