Közélet

2014.09.29. 11:55

Másfél hónapra lefoglalta Szigetvár központját a Fidesz

Hiába akart a napokban területfoglalási engedélyt kérni a kisvárosban a Szigetvári Emberekért Egyesület, kiderült, hogy a központi helyeket lefoglalta a helyi Fidesz – egészen a választásokig.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Hat polgármesterjelölt verseng a városvezetői székért Szigetváron, de nem csak ezért éleződött ki végletekig a politikai harc a városban.

– A közelgő önkormányzati választások kapcsán szerettünk volna nyilvános közterületi fórumot tartani a városközpontban, ám kellemetlen meglepetés ért bennünket – mondta el a Dunántúli Naplónak Varga Zoltán polgármesterjelölt, a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke. – Kiderült ugyanis, hogy augusztus 25. és október 13. között a helyi Fidesz lefoglalta a Zrínyi teret, a Kossuth teret, a Széchenyi utcát és a József Attila utcát politikai rendezvények céljára. Ezt a hatályos rendelet szerint nyilván Kolovics János polgármester engedélyezte. Ennyit az egyenlő esélyekről Szigetváron, a lényeg, hogy ezeken a közterületeken más nem tarthat rendezvényt a kampány során, csak ők.

A területfoglalás tényét az önkormányzat kabinetirodáján is megerősítették. A foglalás teljesen szabályszerűen történt, amit az ellenzéki civil szervezet sem von kétségbe, ugyanakkor nem tartják elegánsnak a dolgot.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Lefoglalta a szigetvári tereket a helyi Fidesz. Mi a véleménye?
---------------------------------------------------------------------------

Mi lesz a városi kitüntetésekkel?

Nemcsak a területfoglalási engedélyek kapcsán hallatja a hangját az ellenzék, aggódnak az idei városi kitüntetések miatt is. Október 1-jén lesz a város napja, hagyományosan akkor adja át a mindenkori polgármester az elismeréseket. Az önkormányzat második féléves munkaterve szerint szeptember 18-án kellett volna megtartani a ciklus utolsó rendes testületi ülését, de a városvezetés erre az időpontra nem hívta össze a képviselőket. A Szigetvári Emberekért Egyesület szerint a halogatás oka, hogy a civil szervezet Paizs József volt szigetvári polgármestert posztumusz díszpolgárságra terjesztette be, immár másodszor. Kezdeményezésüket már első alkalommal is visszautasította Fidesz-­többségű testület.

A felvetésre reagálva Junácski András, a polgármesteri kabinetiroda vezetője, egyben a Fidesz helyi kampányfőnöke elmondta, hogy a városvezetés a napokban dönt a kitüntetések odaítélésének menetéről.Legvalószínűbb, hogy a választások után az új testület ítéli oda a díjakat. A területfoglalással kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz helyi szervezete szabályszerűen jelezte igényét a városi közterekre, azok engedélyét Fazekas Róbert alpolgármester adta ki.

Plakátolni sem lehet

A baloldalnak is meggyűlt a baja az idei kampánnyal Szigetváron. A dr. Vass Péter polgármesterjelöltet indító ellenzéki párt nemcsak a kisajátított közterületek ügyét nehezményezi – hiszen a baloldali tömörülés is szeretett volna a város központi helyein lakossági fórumot tartani, szimpatizánsokat gyűjteni –, hanem azt is, hogy a kampány véghajrájához közeledve nem tudnak legális ragasztófelülethez jutni plakátjaik kihelyezéséhez. A nagyobb forgalmú belvárosi csomópontok plakátfelületeit ugyancsak a Fidesz foglalta le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!