Közélet

2014.11.02. 18:44

Csúcsközelben a születések száma – de még mindig fogyunk

A legfrissebb adatok szerint az esztendő első nyolc hónapjában országszerte, így Baranyában is lassult a népesség fogyása, mivel több gyermek jött a világra, mint egy évvel korábban, s kevesebben haltak meg.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Bár a pozitív „egyenlegtől” még messze vagyunk, s még mindig többen halnak meg az országban, mint ahányan születnek, vagyis a népesség összességében csökken, a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint idén több csúcsot is megdönthet a születésszám.

2014-ben több mint 1600-zal több gyermek született az első nyolc hónapban, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel nagy az esélye annak, hogy a gyermekáldások számát tekintve az utóbbi öt év legmagasabb születésszámával búcsúztathassuk az évet még akkor is, ha a hátralévő hónapokban csak annyi gyermek születne, mint tavaly. Elképzelhető az is, hogy a termékenységi arány meghaladja majd az idén az 1,4-et (egy anyának átlagosan 1,4 gyereke születik), amire 1996 óta nem volt példa.

Az előzetes adatok szerint 2014 első nyolc hónapjában összesen 59 627 gyermek született az országban, csaknem három százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 82 136 volt, ez viszont több mint háromszázalékos mérséklődés.

Összességében mégis 22 509-cel lettünk kevesebben ebben az időszakban, de reményt keltő, hogy ez a szám 4363-mal, egy kisváros lakosságával alacsonyabb, mint volt egy évvel korábban.

Mindezek a folyamatok a megyében is tetten érhetők. Örömtüzeket persze még felesleges gyújtanunk, mivel még mindig többen halnak meg Baranyában is, mint ahány születnek, ugyanakkor a megyében is közelít a két érték egymáshoz: tavaly 5100-an haltak meg, s 3100 gyermek jött a világra.

Lassul a fogyás

Magyarországon a népesség fogyása több évtizede tart, s idén is folytatódik, mindazonáltal az üteme várhatóan lassul. Baranya lakossága a népszámlálás tanúsága szerint tíz év alatt több mint húszezerrel csökkent (három évtizedet nézve pedig közel ötvenezerrel), 2011-ben már csak alig több mint 379 ezer főt regisztráltak. A legnagyobb mértékben a falvak lélekszáma csökkent 2001 és 2011 között, csaknem hét százalékkal, így majdnem tízezerrel élnek kevesebben „vidéken”.

Idősebb korra tolódik a gyermekvállalás

Míg 1990-ben a magyar nők átlagosan huszonhárom évesen szülték első gyermeküket (a férfiak huszonkilenc évesek voltak ekkor), addig ma 28-29 évesen (férfiak 33-34 évesek), vagyis egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás.

Megfordult a folyamat, többen házasodnak

Ahogy másutt az országban, Baranyában is emelkedik a házasságkötések száma, idén az év első felében 653 pár kötötte össze az életét a megyében, 28-cal több mint egy évvel korábban. A házasságkötések száma egészen a legutóbbi esztendőkig csökkent, annak ellenére, hogy még mindig a házasság intézménye a leginkább támogatott együttélési forma, noha egyre több gyerek születik élettársi kapcsolatokban is.

A Dél-Dunántúlon például a házasságon kívül születettek aránya 1990 óta folyamatosan emelkedik: míg korábban csupán a gyerekek 14 százalékát hozta világra nem házas anya, ma ez az arány már negyvennyolc százalék.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Népesség Baranyában#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!