Közélet

2015.05.20. 15:06

Máré-vár zárja kapuit, Szászváron nyitnak

Míg a szászvári éppen megújul, addig a Máré-várat átmenetileg bezárták. Állítólag szintén felújítás és régészeti munkálatok miatt. Részletes információval azonban egyelőre senki nem tudott szolgálni, sőt azt sem tudtuk kideríteni, hogy ki az új üzemeltető.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Idén nem nyit ki a Magyaregregy mellett található Máré-vár. Információnk szerint ennek az az oka, hogy a várban felújítást és régészeti munkálatokat szeretnének végezni. Hogy pontosan ki és mikor, azt még nem tudni. A korábbi üzemeltető szerződése ugyanis lejárt, újról pedig egyelőre nincs információ. Az egyik utódként megjelölt Államkincstárnál közölték, nem tartozik hozzájuk az ingatlan, a másik megnevezett, a Nemzeti Eszközkezelő pedig nem reagált a megkeresésünkre. Bár a Máré-várat így most csak kívülről lehet megcsodálni, azért szerencsére akadnak várak Baranyában, ahol tehetünk egy kis utazást az időben. Siklóson, Szigetváron és Pécsváradon is megújult a vár, Szászváron pedig folyamatban van a fejlesztés. Hatéves kor alatt ráadásul mindenhol ingyenes a belépés, és családi vagy csoportos kedvezmény is kérhető.

Siklósi vár

Hétfőtől vasárnapig 9.30-tól 18 óráig látogatható. Felnőttjegy 1500, kedvezményes 750 forint. Az érdeklődőket várbörtön, kínzókamra, bormúzeum, reneszánsz bútorkiállítás és panoptikum is várja.

Szászvári vár

A felújított műemlékegyüttes várhatóan 2015 második felében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Lesz benne többek között történeti kiállítás, kőtár, középkori játszóház és kutatószoba is.

Pécsváradi vár

A vármúzeum szerda kivételével mindennap 9 és 17 óra között van nyitva. A teljes árú jegy 700–1000, a kedvezményes 350–650 forint. Látnivalók: kápolna, romkert, fűszerkert, kovácsműhely, teatár, illat- és sókamra.

Szigetvári vár

A vár 9–20 óráig van nyitva, a felnőttjegy 800 forint, a kedvezményes (diák, nyugdíjas) 500 forint. A látogatók megismerkedhetnek a végvárak világával, fegyverekkel, a kor magyar, horvát és török népviseletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!