Kultúra

2011.07.18. 11:54

A Megbékélés kápolnánál emlékeztek

Az idén immár a negyedik alkalommal rendeztek koncertet a beremendi megbékélés kápolnánál.

S. G. (Dunántúli Napló)

Keresztes Ildikó és a Kormorán együttes műsorára a határ túloldaláról is sok vendég érkezett. A kápolna azon a helyen épült fel, ahonnan a délszláv háború menekültjei láthatták, hogy a határ túloldalán lévő falvaik, templomaik miként válnak az embertelen pusztítás áldozatává. Három évvel a délszláv válságot lezáró daytoni békekötés után, 1998-ban készült el, mert teljes mértékben közadakozásból épült.

Itt minden szimbólum a három nemzetről szól: a negyvenes években kitelepített svábokról, a délszláv háborút elszenvedett horvátokról és magyarokról. A toronyban lakó harangokra is ennek a három nemzetnek a himnuszrészletét írták fel. Az épület központi része nyíló bimbót formáz, maga szimbolizálja a Nagyboldogasszonyt. Az előtte álló tornyok szintén virágok, és a kereszt végei ugyancsak bimbó alakban végződnek. Az egyik torony dél, a másik észak felé nyílik meg, a délszláv és az 1946-ban Beremendről és a környékéről kitelepített német áldozatok előtt tisztelegve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!