Kultúra

2015.04.19. 16:01

Ukrán népi tánc, akrobatikus elemekkel

Lélegzetelállító, amit a Virsky – Ukrán Állami Népi Együttes táncosai produkálnak. Aki nem hiszi, járjon utána. Érdemes.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A 84 fős ukrán társulat április 21-én Pécsett a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban bizonyít, egyedi és utánozhatatlan ugrásaival, forgásaival. Az úgynevezett ukrán hopak (Muszorgszkij is megénekelte) pedig még azok számára is fájdalmasnak tűnhet, akik csak nézik az ötéves koruk óta gyakorló és folyamatosan a színpadon bizonyító táncművészeket.

Hogy mit tudnak a táncegyüttes művészei? Arról így számolt be a The New York Times egyik újságírója, Anna Kyselhof az együttes egyesült államokbeli fellépése után: „Ahogy ugrálnak, a nézőnek az a benyomása támad, hogy túlléptek minden lehetséges határon, és rajtuk nem fog a Föld vonzásának törvénye sem. Csak lógnak a levegőben. Ez a csapat méltán foglalja el az első helyet a hasonló csoportok között. A tehetség és a báj legmagasabb szintű elismerése ez. Láttam a koncertjüket Lekhanban, aztán pedig New Yorkban. Teljesen sokkolt.”

Az Ukrán Állami Népi Együttes hírnevét innovatív művészetfelfogásának köszönheti, Virsky becenevét pedig Pavlo Virskynek, aki Mykola Bolotovval együtt alapította meg a társulatot 1937-ben. Aztán Virsky 1975-ig – haláláig – vezette is az együttest, mely a második világháború alatt azzal növelte népszerűségét, hogy a fronton harcoló katonáknak játszott. 1980-ban a csapat művészeti vezetését Myroslav Vantukh vette át, aki az alapító és korábbi igazgató Virsky tanítványa.

Ez a társulat 2002-ben, azaz 13 évvel ezelőtt járt nálunk utoljára, és elég valószínű, hogy a következő tíz évben – ahogyan az eddig is gyakorlat volt – ismét hosszú szünet következik a magyarországi játékban, mert a társaság folyamatosan az Egyesült Államokban vendégszerepel. A varázsuk pedig abban áll, hogy a mágikus előadásmódjuk, a színpompás ruhák és díszletek tökéletes képet adnak az ukrán tánckultúráról, népi hagyományokról. A világhírű ukrán társulat műsora tehát kihagyhatatlan élmény, és érdemes azzal is kalkulálni, hogy mindössze egy alkalommal lesz Pécsett látható az előadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!