Lakberendezés

2010.04.12. 12:27

Fókuszban a konyha

Beépített konyhabútorok helyett egyre többen választják a az épített konyhát.

BAMA

Álmaink kompromisszumok nélküli, tökéletes konyhabútorába nagyon ritkán botlunk bele a bútorüzletekben, és szerencsés az, akinek egyedi elképzeléseit egy tehetséges asztalos pontosan meg tudja valósítani. Talán ezért is egyre népszerűbb az épített konyha, amelynél semmi hagyományos megoldáshoz nem kell ragaszkodni – az egyetlen nehézség, hogy az épített konyha kialakítása helyigényesebb, mint ha csak bútorokkal kéne berendezni a konyhát.

Egy konyha attól épített, hogy a bútorok váza nem fából, hanem téglából vagy más falazóelemből készül: az így kialakított falfülkékbe, peremekre, felületekre, tárolóhelyekre, polcokra kerülnek aztán az edények és a konyhai gépek. Így ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy az egyes bútorok szigorúan a fal mellett foglaljanak helyet: térbe nyúló, különböző formájú pultokat, konyhaszigeteket így a legegyszerűbb kialakítani.

A masszív alapokra építkezve aztán a dekoráció és a végső kialakítás teljesen egyedi ízlés kérdése. A munkapultot gyakran kerámialapokkal burkolják, de remek megoldás a megfelelően előkezelt fa, vagy a természetes kőlap is, például gránit vagy márvány.

A váz burkolata is sokféle lehet: szép téglák esetén igazán rusztikus hatású, ha láthatóan hagyjuk a fugázott téglákat, de beborítható a felület csempével, fémmel, fával, műanyaggal, üveggel is.

A vázakat tetszés szerint lehet polcozni és ajtókkal felszerelni, de ez sem kötelező: épp az épített konyháknál gyakori, hogy ajtók helyett függönyök, rolók takarják a tárolófülkéket, esetleg teljesen nyitva is maradhatnak. Az ilyen konyhákba remekül illenek a kerámiából, kovácsoltvasból készült kiegészítők, a régies tárgyak, a patinás, elnagyolt részletek, és a sok zöld fűszernövény.

Épített konyhaálmok a Lakáskultúra galériájában >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!