féltett kincs

2019.10.17. 11:15

Zöld utat kapott a Vitruvius-tanulmány

Engedélyezte egy olasz bíróság, hogy egy kiállításra kölcsönadják a párizsi Louvre-nak Leonardo da Vinci leghíresebb rajzát, a Vitruvius-tanulmányt, a velencei Galleria dell„Accademia féltve őrzött kincsét.

Forrás: Wikipedia

Veneto tartomány közigazgatási bíróság elutasította szerdán az Italia Nostra beadványát, amelyben az örökségvédő civil szervezet a külföldre szállítás letiltását kérte arra hivatkozva, hogy a nemzeti kulturális örökség legbecsesebb darabjait nem szabad veszélybe sodorni külföldi intézményeknek való kölcsönadással.

Az indoklás szerint a bíróság nem talált okot arra, hogy ne engedélyezzék a Vitruvius-tanulmány külföldre vitelét, a párizsi múzeum és az olasz kulturális minisztérium között létrejött kölcsönszerződés megfelel a jogszabályoknak, a szállításnál betartják a nagy értékű kulturális javak védelmére vonatkozó nemzetközi előírásokat.

A Vitruvius-embert az itáliai polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállításon mutatják be a párizsi Louvre-ban. Cserébe Olaszország Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket kap kölcsön, amelyeket 2020 márciusától mutatnának be Rómában.

Leonardo híres vázlatát – egyik legismertebb művét – amúgy csak kivételes alkalmakkor láthatja a nagyközönség, mert

védeni kell a természetes fénytől és gondosan ellenőrzött mikroklímán kell tartani.

A csereügyletet hosszan tartó vita előzte meg Franciaország és Olaszország között. Az Olaszországot augusztusig irányító kormány elutasította ugyanis a korábbi kormány egyezségét, amely szerint

az évforduló alkalmából engedélyezik fontos da Vinci-művek kölcsönadását Franciaországnak.

Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg Franciaországgal.

A csereügylet alapján az 530 éves féltett mű nyolc hónapra kerül Franciaországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!