Páratlan gyűjtemény

2020.11.24. 10:43

Spielberg klasszikusának főhőse lesz az Oscar-múzeum egyik sztárja

A cápa című Spielberg-film főhőse, Bruce, a cápa lesz az amerikai filmakadémia áprilisban megnyíló új múzeumának egyik sztárja.

Forrás: Shutterstock

A nyolc méter hosszú, fél tonnát meghaladó súlyú, üvegszálas anyagból készült műcápa nem szerepelt Steven Spielberg 1975-ben forgatott tengeri horrorjában. A filmhez készített három mechanikus cápakelléket a forgatás után elpusztították, mivel a stúdió nem látta előre, hogy a produkciónak milyen óriási sikere lesz. Amikor azonban a film befutott, a Universal az eredeti öntőforma segítségével elkészíttette Bruce egyetlen hiteles mását, ami 15 évig a stúdió előtt riogatta a látogatókat. Ezt követően egy roncstelepre került, ahol 25 éven át hevert a lomok között, majd a telep tulajdonosa 2016-ban a filmakadémiának ajándékozta.

A cápát egyébként a fáma szerint a stábtagok nevezték el Bruce-nak, állítólag Spielberg ügyvédjére, Bruce Raynorra utalva.

A restaurált, 45 éves, rémisztő ragadozó mostantól az amerikai filmakadémia múzeumának harmadik emeletéről lóg, kilenc méter magasból.

A cápa olyan nagy, hogy a múzeum egy kivett ablakán kellett beemelni daru segítségével, mert máshogy nem fért be.

Bill Kramer, a múzeum igazgatója közleményében örömmel fogadta a gyűjtemény új darabját, mint írta: Ez egy hosszú út vége Bruce számára.

A cápa az amerikai filmakadémia 2021 áprilisában megnyíló múzeumának eddigi legimpozánsabb kiállítási tárgya.

A gyűjteményben már szerepel Judy Garland piros cipője az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmből és Lugosi Béla köpenye az 1931-ben forgatott Drakulából.

A hetedik művészetnek szentelt, egy évszázada megálmodott múzeumot Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!