Laser-világbajnokság

2019.07.09. 09:29

Olimpiai kvótát szerzett Vadnai Benjámin

Ő a harmadik magyar vitorlázó, aki ott lehet jövőre Tokióban.

Vadnai Benjámin olimpiai kvótát szerzett kedden a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs vitorlázó Laser-világbajnokságon.

A vb a hajóosztály második kvalifikációs viadala. A tavalyi világbajnokságon 14 ország szerzett indulási jogot a tokiói játékokra, a mostani, szakaiminatói versenyen pedig további öt nemzet jutott kvótához. A 23 éves magyar sportoló a zárónap előtt a nem kvótások között a második helyen állt, kedden valamelyest visszacsúszott, ám így is csupán három olyan vitorlázó végzett előtte, aki szerezhetett indulási jogot a jövő évi játékokra.

Vadnai Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) után a harmadik magyar vitorlázó, aki ott lehet jövőre Tokióban.

„Nagyon boldog vagyok, mert rettenetesen nehéz versenyen sikerült elérni a célomat” – nyilatkozta nem sokkal az óvási időszak leteltét követően Vadnai Benjámin, hozzátéve, hogy a 2016-os riói játékokra lényegesen könnyebb volt a kvalifikáció mint a tokióira.

„Rengeteg helyet elvettek tőlünk. Négy éve elég volt az ötvenben végezni a második kvótaszerző vb-n, most viszont a 22-ben kellett lenni, szerencsére sikerült” – mondta.

A balatonfüredi versenyző a hatnapos viadalról elmondta, hogy testvérének, Jonatánnak és neki is az első hat selejtezős futamban az volt a célja, hogy bekerüljön a legjobbakat felvonultató arany csoportba a 156 fős mezőnyből. Oda viszont közel húsz olyan hajós jutott be, akik még szerezhettek kvótát, így az első futamokon nem lehetett csak rájuk figyelni, a cél inkább az volt, hogy az első húszban legyen az összetettben. A kvalifikáció szinte csak az utolsó napra tisztult le valamelyest, az utolsó két szakaszon így már a kvótaszerzésre koncentrált.

A riói olimpián 33., korábban ifjúsági és junior korosztályban is világbajnok Vadnai Benjámin a 20. helyen zárta a világbajnokságot, míg a keddet 30. pozícióból kezdő Vadnai Jonatán a 31. lett.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!