Iszlám Állam

2017.10.30. 06:19

Felszámoltak egy terrorsejtet a népszerű tunéziai üdülőhely közelében

Az akcióra az észak-afrikai ország északkeleti részén került sor szombaton – közölte a helyi belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Monasztir kormányzóságban egy, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet eszmevilágát dicsőítő öttagú csoportot számoltak fel, amely hűségesküt készült tenni a szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak. A kihallgatás során az őrizetbe vettek elmondták, terrormerényleteket terveztek Tunézia területén és állandó kapcsolatban álltak a külföldön lévő fegyvereseikkel.

A hatóságok adatai szerint egyikük körözés alatt állt. Azzal vádolták, hogy részt vett az IÁ műveleteiben, távollétében három évi börtönre ítélték.

A szélsőséges támadások Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése után jelentek meg Tunéziában. A bizonytalanság időszakában vált népszerűvé a szélsőséges iszlamizmus gondolatvilága. A helyzetet súlyosbította a szomszédos Líbiában dúló polgárháború.

Az „arab tavasz” bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24. óta szükségállapot van érvényben terrorveszély miatt. A szigorú intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen elkövetett, 13 halálos áldozatot követelő támadás után vezették be. A merénylet elkövetéséért a felelősséget az Iszlám Állam vállalta. A szükségállapotot legutoljára október 12-én hosszabbították meg egy hónappal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában