romlik a helyzet

2018.03.20. 10:12

Már hatvanötezer hektárt öntött el a belvíz

Az vízzel borított területek nagysága a következő napokban várhatóan tovább növekszik.

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szóvivő elmondta:

a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz.

Ráadásul várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel – elsősorban az észak-keleti tájakon – még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld.

Kitér arra: a Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt. A Székesfehérvári Igazgatósághoz tartozó Balaton környékén az átlagosnál jóval több csapadék esett februárban, a márciusi átlagnak pedig már most, 20-áig a kétszerese hullott a Balaton vízgyűjtőterületére és a tó felületére.

A Sió-zsilipen a maximális vízmennyiséget – 60 köbmétert – engednek le másodpercenként, ugyanakkor a Balatonba 70 köbméter/másodperc, tehát jóval több víz érkezik a vízgyűjtő területről, illetve csapadékból. Ezért várhatóan még sokáig nyitva marad a zsilip – tette hozzá a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában