megállíthatatlanul terjed

2018.11.09. 22:27

Már Los Angeles környékét veszélyezteti a kaliforniai erdőtűz

A tűzvész péntek délután öt halálos áldozatot is követelt, a hatóságok elrendelték Malibu kötelező kiürítését is.

Malibu, 2018. november 9. Tűzoltó egy lángoló lakóépületnél Malibuban a kaliforniai erdőtűz pusztítása idején, 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok elrendelték többek közt Malibu kötelező kiürítését is. MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ringo H.W. Chiu

A rendkívüli szárazság okozta tűzvész rendkívüli gyorsassággal terjed déli irányban, elérte Los Angeles környékét is.

Az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városka teljesen leégett, a lakosságot már csütörtökön elköltöztették. A 86 ezer lelket számláló, közeli Chico város – amelyet erdők és parkok ölelnek körül – szintén lángokban áll, mentik, akit lehet, mert a kötelező evakuálás ellenére még sokan otthonukban maradtak.

Tűzoltók garázsból tolnak ki egy autót, amint a Kaliforniában pusztító erdőtűz lángja felemészt egy lakóépületet Malibuban 2018. november 9-én.
MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok a San Fernando-völgy mellett elérték Simi Valley egy részét, Calabasast és Malibut. Malibu egészében elrendelték a kötelező evakuálást, a közeli Pepperdine egyetemet meghatározatlan időre lezárták.

Az előrejelzések szerint a tűzvész szombatig eléri Thousand Oaks városkát, ahol szerdán egy szórakozóhelyen egy ámokfutó 12 embert agyonlőtt és többeket megsebesített.

„A tűzvész a távoli erdei vidékekről folyamatosan terjed a lakott település felé” – nyilatkozta az NBC televíziónak Kory Honea, az északi Butte megye seriffje. A megyében – két másik megyével együtt – Gavin Newsom kormányzóhelyettes csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett.

A kaliforniai erdőtűz füstje száll Agoura Hills közelében
MTI/EPA/Mike Nelson

A tűzvész péntek délutánra halálos áldozatokat is követelt: Paradise közelében egy autóban öt holttestet találtak. Feltételezések szerint az autóval a gyorsan terjedő lángok elől próbáltak – sikertelenül – menekülni. Az áldozatok oly mértékben összeégtek, hogy azonosításuk nehéz és hosszas folyamat lesz, DNS-vizsgálatokat igényel majd – közölte a megyei seriff, Kory Honea.

Egyes országutak már megközelíthetetlenekké váltak, részben a lángok, részben a sűrű fekete füstköd miatt.

Marc Ghilarducci, a kormányzói hivatal katasztrófa-elhárítási igazgatója péntek délután sajtóértekezletén bejelentette: eddig több mint 150 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, és Kalifornia tűzoltók segítségét kérte a szomszédos államoktól, Oregontól, Nevadától, Arizonától, Új-Mexikótól és Wyomingtól.

Kerti slaggal locsolja egy tűzoltó egy leégett ház füstölgő maradványát a kaliforniai erdőtűz felperzselte területek egyikén, Agoura Hills közelében
MTI/EPA/Mike Nelson

A sajtóértekezleten a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal munkatársai azt közölték: hat helyen pusztít tűzvész, Paradise környékén akkora terület áll lángokban, mint Manhattan, három megyében kritikus a helyzet. A tűzoltók Kalifornián kívülről is kértek tűzoltó készülékeket és repülőgépeket. Ken Pimlott, a kaliforniai tűzoltóság igazgatója szerint még hosszú időbe telik, míóire sikerül megbirkózni a lángokkal. Los Angelesben megkezdték az állatkert kiürítésének előkészítését.

Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják. A legutóbb 2018 augusztusában Mendocino környékén pusztítottak, csaknem 190 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Két hónapig tartott, míg a tűzvészt sikerült megfékezni.

Borítókép: Tűzoltó egy lángoló lakóépületnél Malibuban

MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában