Ország-világ

2020.10.14. 11:09

Müller Cecília: elmaradnak az október 23-i központi ünnepségek

A nemzeti ünnepen csak a zászlófelvonást és a díjátadókat tartják meg, a központi ünnepségek elmaradnak. Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján a járványhelyzet alakulásáról és a vírushelyzettel kapcsolatos legfrissebb hírekről számolt be.

Fotós: Botár Gergely/kormany.hu

Fotós: Botár Gergely/kormany.hu

Cikkünket az élő közvetítés videója alatt folyamatosan frissítjük.

Az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján Müller Cecília beszámolt róla, hogy az előző 24 órában 920 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, ezzel ezer felé, 1023 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 164-en azonban már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő, és 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elhunytak életkora 64 és 94 év között volt, és valamennyiüknél kimutatható volt valamilyen, jellemzően szív-érrendszeri társbetegség, öt főnél a közvetlen halálok tüdőgyulladás volt.

A krónikus betegek vagy az életkoruk miatt veszélyeztetettek feltétlenül keressék házi-, illetve kezelőorvosukat, hogy karban legyen tartva az alapbetegségük. A héten, legkésőbb október 20-ig minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás, a tiszti főorvos kéri, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Müller Cecília közölte, a járvány lefolyásához nagyban hozzájárul, hogy az emberek miként tartják be a védelmi intézkedéseket.

A tiszti főorvos elmondta: rendkívül fontos a járvány kezelésében, hogy a lakosság betartsa az előírt szabályok mellett a különböző ajánlásokat is, hiszen a közösségi terjedés időszakában bárki hordozó lehet.

Október 23-a kapcsán Müller Cecília elmondta: a zászlófelvonás és a díjátadók mellett nem lesznek központi ünnepségek, és ezt az önkormányzatok és egyéb szervezetek figyelmébe ajánlotta.

A tiszti főorvos arra is kitért, hogy a megfelelő számú szakember rendelkezésre áll a pandémia kezelésére, és az alapellátás is zavartalanul működik.

Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: már nem szorulunk importra, megkezdődött a remdesivir nevű készítmény hazai gyártása a Richter gyógyszergyárban, a szer klinikai tesztelése pedig a négy orvosképző egyetem klinikáján, valamint a Korányi kórházban zajlik.

A felvételt itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a rendőrség az előző napon 75 esetben intézkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben. Nyolc esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 67 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait. Hozzátette, a kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen 1240 rendőri intézkedés történt, ezek zömében figyelmeztetéssel végződtek. Jelezte azt is, hogy tegnap 30 esetben intézkedtek a hazánkon áthaladó tranzitforgalom szabályainak megsértése miatt. A rendőr alezredes hozzátette, jelenleg 23 815 személy van hatósági házi karanténban, ennek elektronikus ellenőrzését 1104 személy tette lehetővé. Közölte azt is, hogy a teljes schengeni belső határszakasz ellenőrzése október 31-éig hatályban marad.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy Magyarország államhatárainál zökkenőmentesen lehet belépni. A teherforgalomban 3 órás várakozásra lehet számítani Röszkénél,és Tompánál, Beregsuránynál, a személyforgalomban ez az idő pedig 2 óra. Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: sem a pandémia első, tavaszi hullámában, sem pedig ősszel nem volt arra példa, hogy a koronavírussal fertőzött édesanyák a várandóság alatt, vagy a szoptatás során az anyatejjel Covid-19-cel megfertőzték volna a csecsemőjüket. Hozzátette: cseppfertőzéssel viszont a csecsemők is elkaphatják a betegséget, ezért fontos ügyelni a kézmosásra, és a maszk megfelelő viselésére, akár szoptatás alatt is.

Müller Cecília újságírói kérdésre hangsúlyozta, a meglévő betegségek megfelelő kezelése kapcsán fontos a rendszeres konzultáció a háziorvossal. Az országos tiszti főorvos szerint az ország 1600 szociális intézményéből 52-ben van jelen a koronavírus, jellemzően öt alatti fertőzött számmal. – Összesen tehát 641 főt érint a probléma, ami a fertőzöttek 0,6 százalékát jelenti – tudatta a szakember, aki a kezelés rendkívül hatékony módjának nevezte a vérplazmaterápiát, ugyanis elkerülhető vele az intenzív osztályra kerülés. Hozzátette, ha viszont már ott van a páciens, akkor kiegészítő gyógyszeres kezelést is alkalmazni kell. Minden, a koronavírusból már kigyógyult személyt arra kért, hogy adjanak vérplazmát, mert a tapasztalat szerint csak minden tizedik érintett rendelkezik megfelelő minőségű vérplazmával.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában