Terrorizmus

2021.03.28. 09:01

Öngyilkos merénylet történt egy indonéziai katolikus templomnál

A hatóságok szerint a feltételezett merénylő életét vesztette a támadásban.

Öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek – közölte a helyi rendőrség.

A szélsőséges támadó motorbiciklin érkezett a templomhoz, ahol egy biztonsági őr feltartóztatta

- mondta el egy helyi pap, Wilhemus Tulak. Az atya szerint összesen tízen sebesültek meg, közülük többen súlyosan.

A rendőrség kilenc sebesültről tud: öt templomszolgáról és négy hívőről.

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén – tette hozzá E. Zulpan, Dél-Celebesz (Dél-Szulavézi) rendőrségi szóvivője.

A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott.

A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A terrorelhárítási ügynökséget vezető Boy Rafli Amar terrorcselekménynek minősítette a támadást.

Yaqut Cholil Qoumas indonéziai vallásügyi miniszter elutasította a merényletet, Gomar Gultom, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte azt.

Danny Pomanto, Makassar polgármestere elmondta: a robbanás sokkal több áldozatot is követelhetett volna, ha a főkapunál, és nem egy oldalajtónál kerül rá sor.

A vallásilag sokszínű Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, és a helyiek 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban került sor 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt.

Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben. Azonban újabban egyre több incidensre kerül sor, miután számos helyi csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában