Hegyi-Karabah

2021.05.04. 23:18

Életfogytiglani börtönre ítéltek két szíriai zsoldost Örményországban

A bírósági iratok szerint több mint harminc külföldi zsoldost azonosítottak, aki nemzetközi terrorszervezetek tagjaként érintett voltak a fegyveres konfliktusban.

Életfogytiglani börtönre ítéltek Örményországban két szíriai zsoldost, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a tavalyi hegyi-karabahi harcokban – közölte kedden a jereváni főügyészség.

A tájékoztatás szerint a két szíriai mint „zsoldos-terrorista” vett részt a harctevékenységben.

A bírósági iratok szerint több mint harminc külföldi zsoldost azonosítottak, aki nemzetközi terrorszervezetek tagjaként érintett voltak a fegyveres konfliktusban és különböző háborús bűncselekményeket követett el.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. Jereván ismételten arról számolt be, hogy az azeri erők oldalán közel-keleti, főleg líbiai és szíriai szélsőségesek szálltak harcba.

Sztanyiszlav Zasz, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára megerősítette, hogy a tömörülésnek értesülései vannak szíriai harcosok tevékenységéről a konfliktusövezetben, ahol a harci cselekményeknek orosz közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás vetett véget november 9-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában