Járvány

2021.09.09. 12:19

Izraelben javulnak a koronavírus-járvány adatai

A szakemberek ennek ellenére óvatosak, a kormánynak tanácsokat adó szakértői csoport szerint korai még bejelenteni a negyedik hullám végét.

Izraelben javulnak a koronavírus-járvány adatai, csökken a fertőzési ráta, és stabilizálódott a súlyos betegek száma – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A negyedik, delta variáns által okozott hullám júliusi kitörése óta először 1 alá csökkent az R fertőzési együttható, csütörtökön már 0,83-at írt az egészségügyi minisztérium honlapja, ami azt jelenti, hogy 100 fertőzött átlagosan 83-nak adja tovább a vírust.

A szakemberek ennek ellenére óvatosak, egy részük szerint ez a járványhullám visszavonulását jelenti, de a kormánynak tanácsokat adó szakértői csoport vezetője, Ran Balitzer professzor szerint korai még bejelenteni a negyedik hullám végét, mert még mindig nagyon magas, több ezres az új vírushordozók napi száma.

A professzor szerint továbbra is különösen magas az oltatlanok körében a fertőződés kockázata. Augusztusban minden 170. nem beoltott, 60 évesnél idősebb izraeli kritikus állapotban került kórházba a koronavírus miatt – és közülük minden harmadik meghalt, s hasonló helyzet várható szeptemberben is.

Doron Gazít professzor, a Héber Egyetem szakértője optimistábban nyilatkozott a lapnak, szerinte folytatódni fog a járvány visszaszorulása, csökkenni fog a kórházi esetek jelenleg még csak stagnáló száma.

Eran Szegal professzor a Weizman tudományos kutatóintézetből úgy vélekedik, hogy az R mutató 1 alá esése a járvány terjedésének csökkenését jelzi. „A csökkenés nem a kevesebb tesztnek köszönhető” – hangsúlyozta Twitter-fiókjában a történéseket eddig mindig pontosan előre jelző Szegal.

„Az elmúlt két napban végzett vizsgálatok száma hasonló az egy héttel ezelőttihez, és csökken a pozitív tesztek százalékos aránya és az új, súlyos betegek száma is” – emelte ki a professzor.

Hatalmas tömegek kígyóztak a díjmentes tesztelőállomásoknál kedden és szerdán, a zsidó újév ünnepén, valamint az azt megelőző napokon a 12-es kereskedelmi TV riportja szerint, mert a többgenerációs családi vendégségek előtt az izraeliek megpróbáltak megbizonyosodni arról, hogy nem fertőzöttek.

Jelenleg 157 831 ember tartózkodik karanténban, akik vagy külföldről tértek vissza, vagy vírushordozók, vagy érintkeztek fertőzöttekkel. A szerdai ünnepnapon viszonylag kevés, mintegy 60 ezer teszttel 3247 új fertőzöttet szűrtek ki Izraelben, s 5,44 százalék volt a teszteltek körében a fertőzöttek aránya.

Jelenleg 84 505 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1114-en vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 680, és 160-at tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki.

December vége óta Izraelben 6 024 339 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64,78 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak, melyben eddig 2 690 387 -an vették fel a harmadik adag vakcinát, mely a lakosság 28,93 százalékát jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában