Jelentős lépések

2023.01.04. 09:52

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja

A rendszer több eleme az önálló életkezdést, munkaerőpiacra lépést segíti.

MTI

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Kifejtette: a rendszer több eleme az önálló életkezdést, munkaerőpiacra lépést segíti, ilyen például a 25 év alattiak egy éve életbe lépett szja-mentessége. Ez a kedvezmény idén január 1-jétől a 30 év alatt gyermeket vállaló nőkre is kiterjed, akiknek a diákhitelt sem kell visszafizetniük – idézte fel a helyettes államtitkár.

A fiatal tehetségeket nemzeti tehetséggondozó program segíti, az ifjúsági szervezetek pedig pályázhatnak a gyermek- és ifjúsági alapprogramokra. A KRESZ és nyelvvizsga díját az állam 25 ezer forintig visszatéríti 20, illetve 35 éves korig, de gyermek születése esetén megszűnik a kedvezmény életkori határa – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

Családi otthonteremtési kedvezményben – csok, falusi csok – csaknem minden 4. család részesült, továbbá babaváró hitel, egy szabadon felhasználható kamatmentes kölcsön is segíti a gyermekvállalást – tette hozzá.

Nagy-Vargha Zsófia azt mondta, most már az a cél, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek a családokban.

Az elmúlt 12 évben egy komplett, rugalmas, kiszámítható családtámogatási rendszer jött létre, melynek megőrzése fontos. Nem kell attól tartani, hogy valamelyik eleme hirtelen megszűnik – közölte Nagy-Vargha Zsófia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában