Bírálat

2023.02.01. 23:02

Az albán miniszterelnök elegánsan kiosztotta Metsolát

Edi Rama albán miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Unió a képmutatás bajnoka, miután sokkal magasabb követelményeknek kell megfelelnie a tagjelölteknek, mint a tagoknak.

Edi Rama albán miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Az albán kormányfő a kontinenst alapjaiban megrengető brüsszeli korrupciós botrány kapcsán szúrt oda az Európai Parlament elnökének a napokban. A miniszterelnök azt mondta, hogy a karma végül utolérte Roberta Metsolát és az Európai Uniót.

 Rama élesen bírálta az EU-t, amiért arcátlan kettős mércét alkalmaz a tagjelöltekkel szemben. Véleménye szerint ugyanis képmutató módon a tagjelöltektől lényegesen többet vár el az Európai Unió, mint a saját tagjaitól, ahol egymást érik a korrupciós botrányok – írja a V4NA.

Az Európai Unió országainak több mint fele ma már is nem léphetne be az EU-ba. Nem csak a volt kommunistákról beszélek, hanem az alapító országokról is, higgyétek el

– jelentette ki az albán miniszterelnök. 

Az Európai Parlament jelenleg egy széleskörű vizsgálatnak a középpontjában áll, mert a gyanú szerint külföldi kormányok, köztük Katar és Marokkó pénzért és egyéb juttatásokért cserébe gyakorlatilag megvásároltak néhány parlamenti képviselőt, cserébe hogy lobbizzanak ezen országok érdekeiért az uniós színtéren. Bár Roberta Metsola korábban erről “elfelejtett” hivatalos jelentést írni, a botrány kirobbanása után röviddel kénytelen volt bevallani egy terjedelmes listát arról, hogy elnökként mely nemzetközi személyektől milyen ajándékot fogadott el.

Mint kiderült, az elnök asszony 125 tétel esetében felejtett el bevallást készíteni, ezzel kapcsolatban egyébként úgy védekezett, hogy nagyobb hányadát nem személy szerint ő, hanem az Európai Parlament kapta. Metsola ajándéklistáján olyan tételek szerepeltek, mint egy aranyból készült makett-torony, amelyet Naam Mayara vezető marokkói politikustól kapott, vagy egy fehér ruha arany hímzéssel Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől.

A korrupciós botrányt érvként felhozva Edi Rama azt állította a davosi Világgazdasági Fórumon, hogy most a csatlakozáshoz vezető út sokkal rögösebb és bonyolultabb, mint a korábban csatlakozók esetében, például Metsola hazájának, Máltának is sokkal rövidebb és könnyebb útja volt az uniós blokkba. 

Ez mérhetetlenül igazságtalan és dühítő 

– tette hozzá Albánia miniszterelnöke.

Rama szerint a korrupciós botrány kirobbanása azért is okozott nevetséges szituációt, mert az elvárás szerint a mostani tagjelölteknek – így Albániának is – az Európai Uniótól kell megtanulniuk a demokratikus intézmények felépítését. 

Attól a blokktól, amelynek a parlamentje soha nem látott korrupciós botránytól hangos, és azoktól a nyugati országoktól, ahol hemzsegnek a korrupciós ügyek.

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában