Nemzeti érdek

2023.09.03. 18:39

Novák Katalin: a jó iskola a tanár-szülő-gyermek harmonikus hármasa (videó)

Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap Szigetszentmiklóson, a Temesvári Utcai Általános Iskola tanévnyitó és épületátadó ünnepségén mondott beszédet.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Pálos Annamária tankerületi igazgató (j) a Temesvári Utcai Általános Iskola tanévnyitó és épületátadó ünnepségén Szigetszentmiklóson 2023. szeptember 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az államfő kiemelte: „Hálásak lehetünk azért, mert békében kezdődhet az új tanév, a szülők szabadságban nevelhetik a gyermekeiket, vannak elkötelezett nevelők, pedagógiai szakemberek, fejlődnek az iskolák és egyre több tudás birtokába kerülhetnek gyermekeink.”

Novák Katalin azt mondta, hogy két házi feladata van Magyarországnak: 

az egyik a pedagógusok helyzetére, a másik az iskolákat bevenni akaró és azokat eszközként használni szándékozó ideológiákra vonatkozik.

A köztársasági elnök elmondta: 

Szigetszentmiklóson egy új, jól felszerelt, több mint négyszáz gyermek oktatására kész iskolában kezdődhet az új iskolai év, s hálát adhatunk azért, hogy Magyarország több mint ötezer iskolájában békében kezdődik a 2023/2024-es tanév.

Emlékeztetett: az elmúlt öt évben országszerte több mint 4500 óvodai, iskolai fejlesztés indult el, erre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink jó iskolákba járhassanak

– hangsúlyozta Novák Katalin, kiemelve:

 ez nemzeti érdek.

Mint mondta, a jó iskola több mint szép épület, jól felszerelt tantermek, a jó iskola nem csak tégla és malter. 

A jó iskola emberekből épül

 – mutatott rá a köztársasági elnök, hozzátéve: 

A jó iskola elhivatott, hazájukat ismerő és szerető tanárokból, pedagógiai szakemberekből, felelősségteljes vezetőkből, elkötelezett segítőkből, együttműködő, a gyermekeikért felelősséget vállalni kész szülőkből, nagyszülőkből és kíváncsi, a világra és egymásra nyitott gyermekekből áll.

A pedagógusok helyzetéről elmondta: Magyarországon meg kell teremteni azokat a körülményeket, amelyek a pedagógusokat a közösség elismert, nagyra becsült tagjaivá teszik, biztosítani kell számukra a polgári élet anyagi feltételeit.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Temesvári Utcai Általános Iskola tanévnyitó és épületátadó ünnepségén Szigetszentmiklóson, 2023. szeptember 3-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az iskolákat kívülről fenyegető veszélyről azt mondta, hogy egyre többen eszközként tekintenek az iskolára és ellenségként a szülőkre. Felhívta a figyelmet arra a folyamatra, amely már kikezdte vallási identitásunkat, a nemzet és a család kereteinek bomlasztásán munkálkodik. Novák Katalin azt hangsúlyozta, hogy az iskola nem lehet eszköze semmilyen ideológiának, meg kell védeni a szülői jogokat, hogy ők dönthessenek arról, hogyan nevelik gyermekeiket.

A köztársasági elnök felidézte, hogy tíz napja Beregszászon járt, ahol Reményik Sándor költő sorait a kárpátaljai gyerekek bátor hangja tette élővé. Mint mondta, felhívássá vált, mindannyiunkhoz szólt az a sor, hogy „ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!”.

Az évnyitó ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a résztvevőket Pálos Annamária tankerületi igazgató is köszöntötte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában