Átigazolások

2023.11.29. 09:08

Alapjogokért Központ: a Momentum megint azt játssza, hogy nem kér Gyurcsány Ferencből

A Momentum – közel a 2024-es választásokhoz – megint azt játssza, hogy nem kér Gyurcsány Ferencből, olvasható az Alapjogokért Központ legfrissebb elemzésében.

MW

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője (b, elöl) és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke (j, elöl) sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostor előtt 2023. május 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A tanulmányban az áll: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője erősen bizonygatja, hogy a tavalyi választáson is csak „az orrukat befogva tudtak egy listán indulni a bukott kormányfővel”.

Ez azonban csak azt a latin mondást igazolja, amely szerint a – jelen esetben dollárban mért – pénznek nincsen szaga. Pláne akkor, ha hatalmi szóval társul. A két politikai erő továbbra is egy oldal része, így teljességgel kizárt, hogy a jövőben ne közösködnének

– fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy

a Momentum lényegében a 2022-es választási vereség óta az eljelentéktelenedéstől való rettegés egyértelmű jeleit mutatja.

Ennek első komoly tünete a kordonbontó akciók sorozata volt, amelyekkel sikertelenül próbálták felkelteni a választók érdeklődését: támogatottságuk nemhogy növekedett volna, hanem egyes mérések szerint mára vészesen közel került az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöbhöz, és beérte, sőt, talán már meg is előzte őket a Kétfarkú Kutya Párt, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi ciklusban meglévő két európai parlamenti mandátumuk közül legalább az egyik igen nagy veszélyben van.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a „pánik újabb szimptómája” a Gyurcsány ellen indított felszínes kommunikációs hadjárat, amihez hasonlót lehetett már látni a párt történetében: Fekete-Győr András – akkori elnök – egy 2017-ben készült interjúban vállalhatatlannak nevezte a DK elnökét, és azt mondta róla, hogy „már igazán eltakarodhatna a közéletből”.

2019-ben ehhez képest egymás szövetségeseiként jutottak önkormányzati pozíciókhoz, illetve azóta is együttműködnek többek között a főváros kétes sikerű irányításában

– tették hozzá.

Úgy tűnik, hogy Donáth Annáék ezt követően sikeresen fogták be az orrukat, hiszen a közös városvezetést a közös országgyűlési lista követte:

Mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert

– írták a baloldali pártok 2020 decemberében kelt közleményükben.

Ilyenformán partnerek lettek a dollárkötegek és külföldi instrukciók által egyengetett 2022-es országgyűlési választási kampányban – a végül elmaradt –, győzelem esetén pedig jelenleg is egy kormányzati asztalt ülnének körül – áll az elemzésben.

Mint írták, az említett együttműködéseknek van egy nagyon fontos előfeltételük: 

a Momentum és a DK a választók számára döntő jelentőségű politikai kérdésekben mindig egy platformon voltak, alapvető politikai programjuk tehát megegyezik.

Egyebek mellett közösen támogatják a migrációt, melynek kapcsán Gyurcsány Ferenc így foglalta össze pártja álláspontját:

Magyarország igenis, nemcsak képes befogadni messziről jött embereket, de jól is jár, jól is járna nagyon sokakkal

– fűzték hozzá.

Fekete-Győr András odáig ment a bevándorlás támogatásában, hogy felvetette azt a Brüsszelben jelenleg is támogatott ötletet, hogy az a tagállam, amelyik nem fogadja el a migránsok betelepítését, „fizessen annak az országnak plusz extrapénzt, amelyik mondjuk Magyarország helyett befogadja, és megpróbálja integrálni ezeket a menekülteket”.

Együtt álltak a háborúpárti oldalra is. Gyurcsány a szomszédos országban dúló konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy szerinte „a Zelenszkij–Orbán-vita lényege: pocsék ember leszel, vagy meghalsz”. Ezzel egybehangzóan Cseh Katalin a nemzeti oldalt támadta a magyar fegyverszállítmányok elmaradása miatt. „Ukrajna minden eszközzel történő segítése nemzetközi minimummá vált” – sorolták az elemzésben, hozzátéve, hogy 

a gyermekvédelmi törvénnyel szemben is vállt vállnak vetve küzdenek a mai napig, de már annak elfogadását követően is együtt tüntettek a jogszabály tartalma ellen.  

Úgy összegezték, hogy a két párt tehát alapjaiban ugyanazt az irányvonalat viszi, így nem csoda, hogy a tagságuk közötti átjárhatóság is adott: Buzinkay György tavaly még momentumos színekben indult az országgyűlési választáson, sőt, elnökségi tagja is volt a formációnak, a tavalyi év végén azonban Gyurcsányéknál találta meg a helyét. Déri Tibor Újpest polgármestereként távozott Fekete-Győr Andráséktól, majd belépett a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójába. Van azonban példa ellentétes irányú mozgásra is, hiszen Szarvas Koppány Bendegúz, józsefvárosi helyi önkormányzati képviselő a DK-ból igazolt át a Momentumba. Ezeknek a politikusoknak eszmei irányváltást nem kellett végrehajtaniuk, csupán személyes politikai ambícióik megvalósítása érdekében döntöttek a pártcsere mellett – írták.

„Donáth Anna tehát hiába bizonygatja kétségbeesetten, hogy a Momentum és Gyurcsány útjai elválnak. Kommunikációja átlátszó, hiszen kategorikus nemet legutóbbi nyilatkozatában sem mondott egy olyan jövőbeni lista lehetőségére, amelyen közösen szerepelne a DK elnökével, csupán annyit jelentett ki, hogy ezt nehezen tartja elképzelhetőnek.

Azt ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a jövő évi önkormányzati választáson támogatni fognak a Demokratikus Koalíció színeiben induló politikusokat. Bizonyára ehhez is beszerezték már az orrcsipeszeket. Ezentúl azonban általánosságban is elmondhatjuk, hogy amennyiben a baloldal – egy jelenleg elképzelhetetlen fordulatot végrehajtva – lényegesen meg tudná erősíteni szavazóbázisát, és képesek lennének ötven százalék fölötti eredmény elérésére, nem lenne kérdés, hogy akár települési, akár országos szinten azonnal koalícióra lépnének, és közösen kormányoznának” – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában