Terror

2023.12.03. 16:45

A Fülöp-szigeteken egy katolikus mise közben követtek el robbantásos merényletet

Legalább négy ember meghalt és ötven megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban - közölték a hatóságok a legfrissebb adatokat.

MW

A Fülöp-szigeteki Lanao del Sur tartomány információs hivatala (PGLDS-PIO) által közreadott kép rendőrökről a Marawi városában, egy katolikus mise közben elkövetett robbantásos merénylet helyszínén 2023. december 3-án

Forrás: MTI/EPA/PGLDS-PIO

Fotó: -

Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök elítélte a pokolgépes merényletet, mondván "külföldi terroristák" voltak az elkövetők.

Ferenc pápa a vasárnapi mise során imádkozott az áldozatokért egy külön közleményben pedig "Krisztushoz, a béke hercegéhez fordult, hogy adjon erőt mindenkinek ahhoz, hogy elfordulhassanak az erőszaktól és jóval legyőzzenek minden gonoszt".

Gilberto Teodoro védelmi miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy arra utaló erős jelek vannak, hogy "külföldi elem" is érintett a merényletben.

Emmanuel Peralta rendőrségi vezető szerint 

egy 16-mm típusjelzésű aknavető roncsait találták meg a helyszínen.

A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt - számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök.

Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére. "Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett" - áll az egyetem közleményében.

A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén.

A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is.

Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai "emírjének", Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg - legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

Szijjártó Péter: Magyarország elítéli a vallásukat gyakorló Fülöp-szigeteki katolikusokat ért támadást

 Magyarország elítéli a Fülöp-szigeteken vasárnap reggel történt támadást és gyorssegélyt juttat el a sérültek és elhunytak rokonai számára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. 

Szijjártó Péter emlékeztetett:

 vasárnap reggel a Fülöp-szigeteki Marawi városában robbantásos merénylet történt egy katolikus istentiszteleten, amelynek során a hívek közül legalább négyen életüket vesztették, sokan pedig megsérültek. 

Ezer éves keresztény országként következetesen kiállunk a keresztényekért a világ minden pontján és a legmélyebben elítéljük a vallásukat gyakorló katolikusokat ért támadást, amelyre ráadásul 

advent első vasárnapján került sor 

- írta bejegyzésében a tárcavezető. 

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy Magyarország együttérez az érintett családokkal és ötmillió forintos gyorssegélyt juttat el a sérültek és elhunytak rokonai számára a Fülöp-szigeteki Katolikus Karitászon keresztül.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában