Jobboldal

2023.12.10. 21:41

Magyar társszervezésben és Trump részvételével zajlott a patinás amerikai klub gálája

A jövő évi amerikai választások jegyében, magyar társszervezésben és Donald Trump felszólalásával tartották meg a New York-i Fiatal Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláját szombat éjjel.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának gálaestjén, New Yorkban 2023. december 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sarah Yenesel

Az Egyesült Államok egyik legrégebbi republikánus klubjának Manhattanben megrendezett gáláján mintegy ezer meghívott gyűlt össze, köztük számos konzervatív közéleti személyiség, politikusok, gazdasági vezetők, véleményformálók.

A gálaest fő beszédét Donald Trump volt elnök tartotta, aki ismét indul a republikánus elnökjelöltségért. Trump egyórás felszólásában egyebek mellett kifejtette, hogy a 2024-es elnökválasztás a megszokottnál is fontosabb lesz az Egyesült Államokban.

Megjegyezte, hogy 2016-ban a bevándorláspolitikája volt az a tényező, amely hatalomra segítette, és úgy vélekedett, hogy jelenleg sokkal mélyebb migrációs krízissel néz szembe az Egyesült Államok, mint akkor. A mostani amerikai kormányt azzal vádolta meg, hogy intézményeit fegyverként használja politikai ellenfeleivel szemben, és „a legújabb átverésnek” nevezte azt az állítást, hogy ő, Donald Trump fenyegetést jelent a demokráciára.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának gálaestjén, New Yorkban 2023. december 9-én
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

Szánthó Miklós mint az esemény társszervezője, az Alapjogokért Központ főigazgatója mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, hogy Magyarország a Nyugat része, és fontosnak nevezte az együttműködést az amerikai republikánusokkal, akik a magyar politikai tapasztalathoz képesek hozzáadni az amerikai hatalmi erőt.

Úgy fogalmazott, hogy a „magyar jobboldal kézjegyét jelentő koktél receptjének” alapvető alkotóeleme „az Isten, család és haza” hármasa, és ebben a „fűszer” a nemzeti identitás, a nemzeti büszkeség és a határok védelme. Megállapította, hogy Magyarország számára az alapot a hagyományos zsidó-keresztény közösségek jelentik, amiben fontos szerepet játszik a házasság intézménye és a gyerekek nevelése.

SZÁNTHÓ Miklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója 
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete a republikánus hallgatóság előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy Donald Trump elnöksége idején Magyarországot az Egyesült Államok értékes partnerként és barátként kezelte, amit a magyar fél nem felejt el. Hozzátette, hogy a Trump-kormány idején az amerikai politika olyan eredményeket ért el, mint a közel-keleti megbékélést szolgáló Ábrahám-egyezmények, és közös eredményként megszületett a magyar-amerikai védelmi együttműködés.

TAKÁCS Szabolcs
Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete beszédet mond a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának gálaestjén, New Yorkban 2023. december 9-én
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

A diplomata megállapította azt is, hogy az elmúlt években a világ a feje tetejére állt, háborúval és az izraeliek elleni terrortámadással, valamint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban leplezetlen antiszemitizmussal. Kijelentette, hogy Magyarország nem enged a globalista nyomásnak, és azokat a politikai vezetőket részesíti előnyben, akik tisztelik hazájukat, a családot, a nemzeti szuverenitást, valamint eszmékért és a közösségért küzdenek.

Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánus Klub elnöke a szervezet működéséről, terveiről, erősödéséről számolt be, valamint arról, hogy a klub az első republikánus szervezet volt az Egyesült Államokban, amely támogatásáról biztosította Donald Trumpot, amikor ő bejelentette indulási szándékát a 2024-es elnökválasztáson.

A republikánus rendezvényen az amerikai politikai élet olyan ismert konzervatív személyiségei jelentek meg, mint Steve Bannon, Donald Trump fehér házi tanácsadója és kampányfőnöke, valamint a kongresszus több tagja.

Paul Gosar republikánus kongresszusi képviselő a magyar közmédiának arról beszélt:

 ez a fiatal republikánus klub érzékelteti, hogy a fiatal generációk milyen erőteljesen tudnak hozzájárulni a politikához. Fontos ismerni, hogy miképpen gondolkodnak a fiatalok, mert ők jelentik a jövőt

 – hangsúlyozta a politikus, aki Magyarországról szólva méltatta Orbán Viktor miniszterelnököt és politikáját, megjegyezve, hogy a közelmúltban másutt is volt több példa jobboldali fordulatra, így Argentínában és Hollandiában.

A vendégek között több európai parlamenti képviselő is volt, köztük magyar részről Gál Kinga, a Fidesz alelnökeként, valamint Schaller-Baross Ernő. Schaller-Baross Ernő, aki EP-képviselői munkája mellett miniszteri biztosként is dolgozik, úgy nyilatkozott, hogy ez a gálaest találkozásra is lehetőséget ad európai és amerikai konzervatívok között, ami azt jelzi, hogy képesek együttműködni nemzetközi szinten, és kooperációjuknak van jövője.

Harald Vilimsky, az Európai Parlament egyik osztrák konzervatív képviselője szintén a közmédiának arról beszélt:

 nem is annyira különleges, hogy ezen az eseményen magyar politikai szereplőkkel találkozik, mert a magyarok a világon mindenütt ott vannak, és részt vesznek a nyugati gondolkodás újraszervezésében, aminek az a célja, hogy az államok ismét jogot kapjanak saját kultúrájuk felől dönteni, és képesek legyenek a nyugati értékeket megvédeni. Ebben a munkában a magyar miniszterelnök kulcsszerepet tölt be

 – fűzte hozzá.

A New York-i gálaesten fellépett Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, aki többségében magyar gyökerű zenékből összeállított műsort adott elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában