Ukrajna

2023.12.08. 13:57

Orbán Viktor: az Európai Bizottság jelentése egyszerűen hazugság

Ukrajna EU-csatlakozásáról, jogállamiságról, a NATO szerepéről beszélt párizsi útja során Orbán Viktor a Le Point lapnak adott interjújában.

MW

Emmanuel Macron az elnöki palotában fogadta Orbán Viktort 2023 december 7-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: MUSTAFA YALCIN

Párizsi útja során interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a francia Le Point hetilapnak – szúrta ki a Mandiner. A kormányfő beszélt többek között Ukrajna EU-csatlakozásáról, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolatáról, a nemzeti szuverenitásról, a jogállamiságról, a migránsokról és a NATO szerepéről.

Hazugság az Európai Bizottság jelentése

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott a háborúban álló ország EU-csatlakozásáról Orbán Viktor.

Hozzátette: technikailag nem is vétóról van szó ebben az esetben. Az interjút készítő újságíró szerint Európában most minden szem Orbán Viktorra szegeződik, így rögtön feltette a kérdést: miért ellenzi az ukránok lehetséges csatlakozását?

Két okból. Először is, mert nem állnak készen a tárgyalásra. Másrészt mi, európaiak sem állunk készen arra, hogy teljes jogú tagként fogadjuk el őket. Az Európai Bizottság jelentése, amely szerint hét feltételből négy már teljesült, egyszerűen hazugság. Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa

– idézte a miniszterelnök válaszát a Mandiner.

A kormányfő azonban arról is beszélt, nem tudja, a francia közvélemény foglalkozik-e azzal, gazdaságilag mit jelentene Ukrajna csatlakozása, mert Franciaországnak például évente 3,5 milliárd euróval többet kellene befizetnie a közös költségvetésbe. „Ezt itt elfogadják?" – kérdezett vissza a miniszterelnök, aki úgy véli, az ukránok már másnap tönkre fogják tenni az európai mezőgazdaságot, ha beengedik őket a közös piacra. Megjegyezte, nem történt meg az az előkészítő munka, amivel Ukrajna hozzátehetne az Európai Unióhoz, így jobb, ha most el sem kezdenek tárgyalni az ügyben, és nem követik el ugyanazokat a hibákat az EU vezetői, amit Törökországgal.

Az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát

Az interjú során az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzete is szóba került. Orbán Viktor elmondta, az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát, és nem tekinthetők a tagság előfeltételének sem. Ukrajnának tisztelnie kell a jogokat, nem azért, mert csatlakozni szeretne az EU-hoz, hanem azért, hogy fenntartsa a kapcsolatot Európával. „Ha nem tiszteli, előbb vagy utóbb lassítanunk kell az együttműködésen" – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország mindig kész jó megállapodásokat kötni, de helyesen kell osztályozni a kérdéseket, ő például három kategóriába sorolja őket: történelmi, stratégiai, taktikai. Az ukrán csatlakozás kérdése szerinte történelmi, és 40 éves politikai tapasztalata megtanította arra, hogy teljes káoszt kockáztatnak, ha történelmi kérdésekben rosszul döntenek.

Ezért nem kívánok megállapodást kötni az ukrán kérdésben, de készen állok arra, hogy más ügyekben megtegyem

– árulta el.

A jogállamiságot politikai eszközként használják Magyarország ellen

Orbán Viktor a migrációval kapcsolatban megjegyezte, ha a franciák úgy gondolják, a migránsok beengedése jó döntés, tegyék meg, de ne kényszerítsenek másokat is erre, mert a magyarok szerint ez túl kockázatos döntés, ugyanis nincs garancia arra, hogy a kultúrák keveredésével jobbat érünk el a hagyományos társadalmaknál. Orbán Viktor kiemelte, Európában komolyabban kellene venni a nemzeti szuverenitást, Magyarország nem fogadja el a brüsszeli bürokraták centralista életformáját és az erre való kényszerítést. Hozzátette:

Az Európai Unió alapszerződése nem tartalmazza a jogállamiság definícióját. Közös értelmezésre lenne szükség, de ehelyett politikai eszközzé vált azok kezében, akik centralizált Európai Uniót akarnak, és ezt az eszközt most felhasználják Magyarország ellen.

A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte, ha egyszer beengedik a migránsokat, és nem tudják őket visszaküldeni, akkor nem fognak úgy viselkedni, ahogyan azt az európai értelmiség szeretné. A magyar kerítést érő kritikákról megjegyezte, nem könnyű három-négyszáz kilométeres szakaszon minden támadást kivédeni, ez egy állandó küzdelmet jelent a szervezett csoportokkal szemben. 

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában