Március 15.

2024.03.15. 09:50

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, péntek délelőtt Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök (hátul, k) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A lobogót Sulyok Tamás köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel az Országház előtt. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.   

Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.   

Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A térre a napos időben sokan kilátogattak, a nézelődők többsége nemzeti színű kokárdát viselt, néhányan piros-fehér-zöld zászlókat lengettek.   

Az ünnepélyes zászlófelvonást követően huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor elkezdődött a díszünnepség, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök.

A Nemzeti Múzeumban pénteken 14 órától, majd szombaton és vasárnap egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várták a családokat.   

Az érdeklődők pénteken 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthetik az Országházban a Szent Koronát.   

A nemzeti ünnep napján, valamint szombaton és vasárnap 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.   

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában