Antalya

2024.03.01. 12:16

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

A tárgyaláson áttekintették a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére. Orbán Viktor és Rumen Radev Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök Antalyában

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel a törökországi Antalyában - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

RADEV, Rumen; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására érkeztek Törökországba
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

A tárgyaláson - melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is - áttekintették a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

A felek kifejezték aggodalmukat az ukrán-orosz háború lehetséges eszkalációja miatt, ami helyett tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak, határozottan elutasítva a legutóbbi felvetéseket európai katonák Ukrajnába küldéséről - mondta a sajtófőnök.

Mint korábban írtuk, a miniszterelnökkel utazott Antalyába Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki közösségi oldalán osztotta meg, miről tárgyaltak a bolgár elnökkel. 

Hálával tartozunk Radev elnöknek Bulgáriában, mert nagyon sokat segített nekünk abban, hogy a bolgár parlament visszavonta a Magyarországra irányuló földgáz tranzitra kirótt extra adót. Ha nem segített volna nekünk, akkor Magyarország energiaellátása már veszélybe kerülhetett volna

 - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel tárgyalt telefonon Szijjártó Péter

Telefonon tárgyaltunk Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel, aki azon nagyon kevesek közé tartozik a transzatlanti kollégák közül, aki érti a kárpátaljai magyarok sorsát és nehézségeit, egyúttal érzékenységet és érdeklődést mutat iránta. Ezt mindig is nagyra becsültem - írta bejegyzésében Szijjártó Péter, aki jelenleg Antalyában tartózkodik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy kollégája gratulált Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában