Honvédelem

2024.04.11. 08:26

Tesztelésre Magyarországra érkezik az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép - tájékoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön az MTI-t.

MW

A brazil légierő KC-390 Millennium típusú teherszállító repülőgépe az augusztus 28-29-én megrendezésre kerülő kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szakmai napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: 

a repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek.   

A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába - tette hozzá.   

A miniszter elmondta: 

a repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható.   

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését is. Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem - figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását - a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását.   

A Magyar Honvédség (MH) az AN-26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC-390 típusú szállítórepülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén.   

A brazil légierő KC-390 Millennium típusú teherszállító repülőgépe 
Fotó: Ujvári Sándor / Forrás: MTI

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is. A két szállító légijármű tervezetten 2024 végéig érkezik véglegesen Magyarországra - közölte a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában