Olvasói levél

2018.03.20. 09:25

Élet kellene a régi Bóbitába

Az SMS-rovatban ismét szóba került a Mária utca 18. számú, vagyis a hajdanában sokkal szebb napokat látott Bóbita Bábszínház épülete – annak elképesztő állapota.

Egy kis múltidéző: az épület a múlt század első évtizedében Littke József pezsgőgyáros, Biedermann Rezsőné bárónő és mások nagylelkű adományából, Pilch Andor tervei alapján létesült. Elsőként, mintegy 40 évig az I. Pécsi Jótékony Nőegylet folytatott itt karitatív tevékenységet. Aztán művelődési ház működött az épületben. Biztos sokan emlékeznek még a dr. Németh Antal vezette felolvasó színház estjeire, Lantos Ferenc képzőművészeti körére, a Fellner-házaspár tánciskoláira és vasárnapi össztáncaira, a Pécsi Ifjúsági Jazz Klubra, a Mecsek Kórusra, a Mecsek Táncegyüttesre, az itt alakult Mecseki Fotóklubra, Zágon Gyula bábcsoportjára, amely elődje volt a kétszeres Ki Mit Tud?-győztes, Kós Lajos bábművész által vezetett Bóbita Bábszínháznak. A művelődési ház – és vele együtt az ott működött együttesek, csoportok zöme – aztán elköltözött a belvárosi épületből. A Pécsi Nemzeti Színház tagozataként működött tovább, amíg elköltöztek onnan.

Azóta a helyzet csak évről évre egyre romlik. Volt, hogy a megüresedett épület kupoláival volt probléma, a vakolat is hullik régóta – ahogy most is, mint azt az SMS-rovatban is olvashattuk. Hiába zárják le körülötte a járdát – az omlásveszélyt jelző szalagok nem maradnak a helyükön sokáig, mindig akad, aki jó szórakozásnak találja, hogy azokat leszaggassa. Megoldás kellene végre, nem pedig „tűzoltás”. Élettel kellene megtölteni, nyilván egy komplex felújítást követően. Érthetetlen, hogy a belváros szívében lévő, csodaszép épületben senki nem lát semmi fantáziát! Reméljük, nem várják meg, amíg menthetetlen lesz és esetleg bontani kell! Hatalmas lenne a veszteség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!