Postabontás

2021.04.21. 18:11

Épüljön panteon a Misinán! – javasolja olvasónk

Tudom, hogy az ötletem elkésett, mert már lezárult a tévétorony mellett lévő étterem átalakítására kiírt pályázat, és a díjakat is kifizették azok számára, akik azon sikeresen szerepeltek – olvasható a levélben.

Dunántúli Napló

Arra való tekintettel azonban, hogy még egyetlen kapavágás se történt a nyertes pályázat(ok) megvalósítására, úgy érzem, lehetőség van az egész projekt, vagy annak részleges megváltoztatására. (Mint javaslattevő, pénzt se kérek érte.) Idegenforgalmi szempontból nagyobb vonzerőt jelenthetne, és talán olcsóbb is lenne minden más elképzelésnél, ha az 1500 négyzetméteres épületből egy olyan panteont hoznának létre, amely a várost naggyá tevő embereknek állítana emléket. Janus Pannoniustól napjainkig – hasonlóan a németek által a Duna mellett felállított, monumentális kivitelű Walhallához. (Egyszer már megkíséreltem erre javaslatot tenni, de akkor a bányászatot naggyá tevő emberekre gondoltam, ami iránt nem igazán volt érdeklődés a város részéről.)

Néhai Makovecz Imre építész pár évvel a halála előtt a Budai várban, a Citadellában szerette volna létrehozni a nemzet panteonját, Árpádtól a napjainkig tartó időszakot felölelve. Halála azonban sajnos közbeszólt.

A panteon sikeréhez szükségesek lennének bizonyos járulékos fejlesztések is. Így többek között ki kellene tiltani a környezetéből – hasonlóképp, mint a Magas-Tátrában – áprilistól szeptemberig a személygépkocsi-forgalmat, és csak az elektromos buszokon, a panteon és Dömörkapu közt siklóval, utak felett átívelő kötélpályával lehetne csak a létesítményt megközelíteni. A gépkocsik részére a vidámpark és kemping területén lehetne egy alkalmas autóparkolót kialakítani. A tervezésben, pályázatírásban – ahogy azt már több fejlesztés esetén is javasoltam – az egyetem különböző szakterületeit kellene bevonni.

Traj Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában