Postabontás

2023.05.15. 19:58

Miért félünk az államosítástól? - kérdezi olvasónk

Az önkormányzatok tudomásul kellene, hogy vegyék: egyes szolgáltatásoknak állami kézben kell lenni, ez volt a gyakorlat az ős-kapitalizmusban is.

W.K.

Fotó: Laufer László

Így többek között a postának, vasútnak, helyi tömegközlekedésnek, ívóvíz-szolgáltatásnak, és még az oktatásnak is. Ezt bizonyítja az 1920-as években épült pécs-gyárvárosi iskola nyugati falán évtizedek óta olvasható felírás: Szieberth Róbert Állami, Elemi Népiskola. 

Az államnak van pénze, az adók az államkasszába folynak be. Az önkormányzatoknál legfeljebb az ingatlanadó marad. 
A rendszerváltozás után a települések önkormányzatai az önállóságuk megszerzése, megőrzése érdekében minden szolgáltatást eladtak, magánkézbe adtak, így többek között a vízszolgáltatást is. Jól emlékszem rá, hogy mint pártonkívüli önkormányzati képviselő, milyen harcot folytattam egy szocialista képviselőtársammal együtt azért, hogy a vízszolgáltatás ne kerülhessen idegen kézbe, a franciák tulajdonába. 

A francia cég 330 milliós ajánlata azért nem volt elfogadható, mert a kötelező 51 százalékos önkormányzati és franciák 49 százalékos arányáért cserébe a tárgyalást folytató magyar megbízott azt kérte, hogy a vezérigazgató francia legyen. Vagyis, ők határozzák meg a fizetendő lakossági vízdíjat, egy átláthatatlan képlet alapján. A drasztikusan megemelt díjnak egy előnye lett: a lakosság elkezdett spórolni, egyedi vízmérők beépítésével. A város vízfogyasztása a harmadára esett vissza.

Név és cím a szerkesztőségben 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában