Postabontás

2023.07.28. 19:30

Épüljön lombkoronasétány Pécsett is! - veti fel az ötletet olvasónk

Wald Kata

Van a Mecseknek egy kevésbé látogatott hegye, a Kálvária. Szinte karnyújtásnyi távolságra van a Pécs belváros központjától, a Széchenyi tértől, mégsem szerepel a látogatási lista kiemelkedő helyén. Az oka nem véletlen. A hegy nyugati oldalán, és az egyéb helyeken lévő védetté nyilvánított fák annyira megnőttek a Péter utcáig tartó, szintes sétányon, hogy a kilátónak kinevezett „emelvényről” alig látni valamit a város nevezetességeiből. Ha már a fák megkurtítására, kivágására nincs lehetőség, akkor a sétány két végpontja között létre lehetne hozni a ma oly divatos „lombkorona sétányt”. Ezen végig sétálva elgyönyörködhetnénk azon a látványon, amitől megfosztanak bennünket a megnövekedett fák koronái.

Ennek a jobb megközelítése érdekében, elsősorban az idős és mozgáskorlátozott emberek számára, a hegy nyugati oldalán egy ellensúlyos, több ember befogadására alkalmas kabinnal rendelkező „siklót” kellene megépíteni.

Egy adalék a leírtakhoz. Hajdanában nagyon sokszor megfordultam a gyerekeimmel a Kálvária hegyen. Volt ott egy második világháború után itt felejtett, rácsos szerkezetű sziréna oszlop. A gyerekek erre felmászva hívták fel a figyelmemet, hogy milyen jó innen a kilátás. A pogányi reptéri pápalátogatáskor egy építőállványból készült kereszt fogadta a szent atyát. Visszaemlékezve a sziréna oszlopon tapasztaltakra eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a pápalátogatás valahányadik évfordulóján ugyanezt a keresztet felállítaná az egyház a Kálvária hegyen, és ez kilátóként is szolgálhatna, mindamellett, hogy emlékeztetné a híveket a szentatya látogatására. A javaslatom sajnos eddig nem talált értő fülekre.

 T. F.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!