Postabontás

2024.01.06. 07:40

Veszélyben a bankszámlák – hívja fel a figyelmet olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Egy átutalást intéztem, amikor felfigyeltem a bank felhívására, miszerint újfajta csalási technikákkal operálnak az adathalászok. Látszólag az egyik streamingszolgáltató nevében küldenek sms-t, vagy e-mailt, amiben azt kérik az ügyféltől, hogy „erősítse meg fizetési adatait”, majd egy linkre irányítanak, ahol aztán a banki adatokat kérik. Azt is hozzáteszi a bank a figyelmeztetésben, hogy az online piacterekkel is nagyon óvatosan kell bánni, mert van, hogy a csalók magukat vevőnek kiadva próbálnak a banki adatokhoz hozzájutni. Van ismerősöm, akinek a számláján lévő közel egymillió forintját lopták el hasonló módszerrel. Aminek aztán bottal üthette a nyomát, mert a bank nem vállal felelősséget akkor, ha az ügyfél maga adja ki a bankkártyaadatait. Egy másik ismerősöm úgy járt pórul karácsony előtt, hogy látszólag a csomagküldő szolgálat küldte az sms-t, és kérte az adatok megerősítését. Több mint háromszázezer forintot vettek le a bankszámlájáról. Ma már nagyon sok gyereknek, tinédzsernek van bankkártyája. A kiberbiztonsággal az iskolában sokkal többet kellene szerintem foglalkozni, hogy legalább a következő generáció legyen felvértezve az effajta csalások ellen. Mert mi, idősebbek sajnos nagyon könnyen átverhetők vagyunk ezen a téren. 

Név és cím a szerkesztőségben 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában