Postabontás

2024.03.07. 21:32

Olvasónk szerint az online térbe terelik az ügyfeleket a szolgáltatók

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: ljubaphoto

A villanyszámláimat online fizetem. Ennek ellenére rendszeresen kapok papír alapú számlát is a szolgáltatótól. Nem látják, hogy a csekkek az esetemben teljesen feleslegesek? Mi ez, ha nem pazarlás? - jelezte panaszát olvasónk. A felvetés kapcsán a Baranya Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei a következő tájékoztatást küldték:  

Az elmúlt években a felhasználók a közüzemi szolgáltatói szerződések megkötésekor már dönthettek arról, hogy milyen módon szeretnének számlát kapni. Az elektronikus számla ugyanazokat a számlaadatokat tartalmazza, mint a nyomtatott számla, továbbá meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, azaz rendelkeznie kell elektronikus aláírással, valamint a kiállítás időpontját hitelesítő időbélyeggel. Az elektronikus számlára azok is áttérhetnek, akik korábban papíralapú számlát kértek, illetve kaptak, ezt a változtatást azonban a felhasználónak kell kezdeményezni. Valamennyi Baranya vármegyében közszolgáltatást nyújtó vállalkozás (szolgáltató) indított már kampányt annak érdekében, hogy minél több ügyfelét az online térbe terelje, és folyamatosan hirdetik az elektronikus számla előnyeit, ezért ha valaki nem szeretne a jövőben nyomtatott számlát és csekket kapni, annak ezt az igényét érdemes mielőbb jelezni a szolgáltató felé is.

Bár nem a számlázást érinti, de a közműszolgáltatásokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni az ingyenes e-bejelentő szolgáltatást is, amelynek segítségével szintén online, egyetlen oldalon keresztül, kényelmesen és gyorsan lehet intézni a közművek átíratását, valamint bejelenteni a személyes, illetve kapcsolattartási adatok megváltozását az összes, az adott ügyféllel szerződésben álló, az e-bejelentőhöz csatlakozott szolgáltató felé. Erről további információ itt található: https://e-bejelento.gov.hu/

Baranya Vármegyei Kormányhivatal 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában