Postabontás

2024.05.21. 19:30

A forgalmat a lassúsággal nem lehet feltartani – írja olvasónk

A napokban a DN-ben és a bama.hu-n megjelent írás felveti az utóbbi időben a Postabontásban többször is szóba hozott, ki vezet jobban című örök érvényű témát.

Wald Kata

Fotó: Czinege Melinda

Sajnos a cikk hangulatából az világlik ki, hogy a lassan közlekedők nyugodtan közlekedjenek, tartsák fel a forgalmat, ők  úgysem szankcionálhatók.

A nép nyelvén, csak KRESZ-nek nevezett 1/1975-ös rendeletben foglaltak alapján azért ez nem ilyen egyértelmű.

A rendelet 4. §. b. pontja meghatározza, hogy csak olyan személy vehet részt a közúti közlekedésben, aki a biztonságos vezetésre képes állapotban van. Ez alapján téves az az értelmezés, hogy minden olyan személy jogosult, illetve biztosan alkalmas a vezetésre, és a közúti forgalomban való részvételre, aki érvényes orvosi engedéllyel rendelkezik. A forgalomban való biztonságos részvételnek sok összetevője van, ezek nagyobb részét az orvos nem vizsgálja, adott esetben mégis a balesetek okozója az egyéb összetevők hiánya. A figyelmetlenség, a tartós koncentrációs képesség hiánya, a lassú reflexek és még sorolhatnám.

Több esetben tapasztalható, hogy egyeseknek fogalmuk nincs a körülöttük lévő forgalmi helyzetről, néznek előre, ülnek az autóban, mint otthon a fotelben és csak előre figyelnek, tipegnek, topognak, mert ennyi a képességük. Az autó közben meg halad. Önmagukra és a forgalom más résztvevőjére is veszélyt jelentenek, életkortól függetlenül. Tehát alkalmatlanok a közlekedésre, csak hát valahogy, a sokadik vizsgán átmentek.

A fent hivatkozott rendelet, 26. §. 5. bekezdésének alapján, a forgalmat indokolatlan lassú haladással nem lehet feltartani. Az indokoltságnak nem lehet a fő oka az idős kor, vagy a fentebb leírt okok. Aki ezekre hivatkozik, azt a saját, és mindenki érdekében ki kell zárni a közlekedésből. 

Close,Up:,Frustrated,Caucasian,Man,Shouts,At,The,Slow,Moving
Fotó: Flystock

Az a vezető, aki csak lassú haladás során érzi magát a vezetésre alkalmasnak és biztosnak, az egy rendkívüli közlekedési szituációban téves döntéseket fog hozni, vagy semmilyent sem. A következmények láthatók a médiában megjelenő baleseti hírekben. A lassú haladásra indokot adhat a forgalmi helyzet, az út állapota, az időjárási anomáliák, valamint több egyéb körülmény, de semmiképpen nem a bizonytalan emberekre gondolt a jogalkotó, amikor meghatározta azt, hogy mi indokolhatja a lassú haladást és mikor tiltott az. És lehet persze az autópályán is lassan közlekedni, csak erősen nem ajánlott. Mert az is rendkívül veszélyes! 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!