Postabontás

2024.06.04. 07:40

Olvasónk szerint a bányászatnak egy új szobor állíthatna emléket

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Már több éve megszületett bennem a gondolat, hogy a Pécs városát naggyá tevő, megszűnt szén- és uránbányászati iparágnak hogyan lehetne méltó emléket állítani. Hajdani önkormányzati képviselőként úgy gondoltam, a legméltóbb az lenne, ha egy emlékmű készülne, amely a bányászok védőszentjéhez, Szent Borbálához kapcsolódna. Az ötlet adott volt. A Budai Állomás autóbuszpályaudvara mellett található kis terecske szinte kínálta magát - ott annak idején egy új út létesült (mely később új nevet kapott) és kapcsolódott hozzá egy híd is, és mind a kettő Szent Borbáláról lett elnevezve. 

Kínálta magát a lehetőség, hogy kerüljön ide egy Szent Borbála szobor is. Ennek kicsinyített mását el is készíttettem Trischler Ferenc szobrászművésszel, abban bízva, hogy sikerül a Szent Borbála alapítványt létrehozni, amely elősegíthetné a szobor megvalósítását. Az alapítvány létrehozása még mindig várat magára...

T. F. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!