Postabontás

2024.07.10. 08:40

Hamis büntetéssel próbálkoznak a csalók – figyelmeztet olvasónk

"RENDŐRSÉG: A bírságot, azaz összesen 4550 FT-ot kérjük befizetni. "

Wald Kata

Fotó: tete_escape

Ezzel a szöveggel érkezett egy 30-cal kezdődő, teljesen átlagosnak tűnő telefonszámról sms a telefonomra vasárnap délután. Mellette egy police.com-ra végződő link, amire rákattintva egy online felületre jutottam. A linket megnyitottam, ahol egy dátum is szerepelt, miszerint a szabálytalanságot az autómmal 2024. június 23-án követtem el. Elkezdtem gondolkodni, hogy merre is jártam aznap az autómmal. És ekkor döbbentem rá, hogy átverésről van szó. Viszonylag hamar rájöttem ugyanis, hogy azon a vasárnapon én a Balatonon voltam, az autóm pedig Pécsett, a garázsomban. Világossá vált számomra ebben a pillanatban, hogy adathalász sms-sel van dolgom. Aminek kis híján bedőltem. Mert egy büntetésről szóló sms-t olvasva szerintem mindenki kicsit megriad, és egészen másra kezd fókuszálni, miközben nem veszi észre, hogy alattomos csalásnak lesz áldozata. A bankkártya adataimat kellett volna egyébként a 4550 forintos összeg befizetéséhez megadnom. Ha megtettem volna, minden bizonnyal ma már egyetlen fillér se lenne a számlámon. 

Ami a legriasztóbb az egészben, hogy nem tartom magam felelőtlennek, pontosan tudom, hogy az adathalászat létezik, rendszeresen el is olvasom a témával kapcsolatos figyelmeztetéseket, sőt, a családban volt, akit csomag érkezéséről szóló hamis sms-sel már tőrbe csaltak, 300 ezer forintot leemelve a bankkártyáról. Mindennek ellenére a látszólag a rendőrségtől érkező sms-t olvasva elsőre nem az ugrott be, hogy adathalászok próbálkoznak. Nagyon nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lenni! 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!