PR-cikkek

2014.03.24. 11:16

„Szeretettel bánjanak a betegekkel”

Pécsett járt a bohócdoktor, Patch Adams akiről a világhírű filmet forgatták. (x)

Babos A.

Dr. Hunter Doherty Adams, ismertebb nevén Patch Adams a múlt hétfőn a Pécsi Tudományegyetem meghívására Pécsett járt, hogy orvostanhallgatóknak tartson motivációs előadást. Igen, ő az, akiről a világhírű hollywoodi filmet, a Patch Adamset forgatták Robin Williamsszel a címszerepben.

Még sosem járt Magyarországon, ami tovább növeli a szervezők sikerét – meg is telt érte az orvosi kar aulája. Azok a medikusok, akik meghallgatták az amerikai orvos előadását, minden bizonnyal egy életre szóló élménnyel gazdagodtak, tán többel is. Patch Adams életében ugyanis – amellett, hogy a bohócdoktori mozgalom elindítója – a legfontosabb a küldetése, társadalmi szerepvállalása.

A finoman szólva sem megszokott megjelenésű Adams sok mindenkire hasonlít, csak épp egy átlagos motivációs trénerre nem. Persze ő minden, csak nem átlagos, ugyanakkor az az emberi báj, szeretet és elképesztő karizma, amely a 69 éves, bohócruhás, félig kékre festett, hosszú ősz hajú, magas férfiból árad, azonnal magával ragadja az embert.

Elmesélte azt is, hogy a producerek nem az egyezségnek megfelelően fizették ki az élettörténete alapján forgatott film után, de nem bosszankodik, a jót látja ebben is, azt, hogy neves előadóvá válhatott, aki így támogatni tudja orvosi intézetét, és évente tízezreknek adhatja át tudását, szemléletét.

Dr. Adams előadása előtt újságíróknak adott interjúi egyikében mondta, hogy felnőtteknek szívesebben bohóckodik, mert a felnőtt betegek humora összetettebb, bonyolultabb, nehezebb őket nevetésre bírni. Ha azonban sikerül eljutni a szívükig, nagyon mély érzelmi kapcsolat is kialakulhat az orvos és a beteg közt.

És a legfontosabb Patch Adams szerint az, hogy az orvosok szeretettel bánjanak a betegeikkel.

A cikk a PTE támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!