PR-cikkek

2016.01.29. 19:21

A duális képzésre nagy hangsúlyt fektet a kar

Hogy miért érdemes a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karát választani? Erre több válaszunk is van. (x)

BAMA

A hallgatók angol nyelven is tanulhatnak építészmérnök, építőmérnök, mérnökinformatikus alap és mester képzésekben. Karunkon előtérben van a tehetséggondozás, s hazai és külföldi versenyeredmények bizonyítják hallgatóink tudását. Az ipar által elismert laborok adják a gyakorlati hátteret.

Sokprocesszoros rendszerek szakirányon, Magyarországon elsőként elnyertük az NVIDIA-tól a CUDA Oktatási Központ címet. Az informatika laborok kétévente felújításra kerülnek, az oktatásban megjelentek a „hot topicok”, így autonóm rendszerek szakirányon a képfeldolgozás, 3D-s szimuláció és az automatizálás. Rendszermérnök szakirányon pedig előtérbe kerül az információbiztonság (defenzív és etikus hacker-technikák egyaránt), adatközpontok kialakítása, és tervezése és kvantuminformatika.

Bővebb információ:

Sikeres a projekt

– A duális képzést a kormányzat kezdeményezésére vezettük be a 2015/16-os tanévben. Nyugodtan mondhatom, hogy nagyon sikeres a projekt. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a régióban sok a kis- és középvállalkozás, s ezek fennmaradásához elengedhetetlen az utánpótlás, amelyet így biztosítani tudunk. A piac ugyanis képzett embereket vár el, akiknek komoly szakmai ismereteik, tapasztalataik vannak – a duális képzés pedig ezt teszi lehetővé. A másik ok a diákok lelkesedése: felismerték ugyanis, hogy ebből ők is rengeteget profitálnak. Több mint ötven céggel van megállapodásunk, ennyi helyen fogadnak tőlünk hallgatókat. Ez az ötven hely le is fedi a teljes képzési területünket, magyarul mindenkinek tudunk előbb-utóbb helyet találni. A cél az, hogy mindenki jól járjon: a cégek képzett munkaerőt kapnak, a diákok pedig komoly tapasztalatokra tehetnek szert.Horváth Ildikó,  PTE MIK kari igazgató

Jövedelem is van

– A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter saját erőforrásaiból komoly összeget áldoz arra, hogy a duális képzés jól működjön – olyan minőségű elméleti és gyakorlati eredményeket elérve, melyek hatásai túlmutatnak a régión. A duális képzés sikere érdekében már az általános iskolások (és szüleik) felé is tematikus aktivitással jelenünk meg, egyrészt a gépipari szakmák tartalmi megismertetésével, másrészt a duális képzés lehetőségeinek ismertetésével. A tanulmányok sok diák számára jelentős anyagi terhet jelentenek – a duális képzési forma viszont többszörös értékteremtő. A diák már tanulmányai ideje alatt munkajövedelemhez jut (és nem adóssággal kezdi életét). A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter egyik legfontosabb célja a szakképzés – duális képzés területén az aktív szerepvállalás, mint értékteremtő befektetés a jövőbe – ami a résztvevő diákok sikereiben valósul meg. Dr. Hüse István, a gépipari klaszter vezetője

Elmélet, gyakorlat

– Benne voltam az első, úgynevezett „próba-duális” képzésben, tehát már másfél éve ismerem a rendszert. És csak jókat mondhatok róla. Azt mindenki tudja, hogy a munkaerőpiac elsősorban olyan embereket keres, akiknek már van tapasztalatuk. Egyszerűen azért, mert sokáig tart „kitanítani” valakit, megismertetni a szakzsargont, a gyakorlati fogásokat. Ezeket azonban nehéz úgy megszerezni, hogy az ember közben az egyetemre is akar járni, elméleti tudást és persze a végén diplomát is szeretne szerezni. A duális képzés ennek a helyzetnek a megoldását kínálja: amit ugyanis az iskolapadban megtanulunk, azt azonnal át is ültethetjük a gyakorlatba. Ráadásul kis szerencsével éppen azoknál fogunk gyakorlatozni, illetve mondhatom úgy is, hogy dolgozni, akik később a kollégáink is lesznek. Népszerű is a duális képzés, nem véletlenül: mindenki felismerte, hogy ebben óriási lehetőségek vannak. Pap Zoltán, hallgató


Jubilál a régió műszaki börzéje

Tizedik alkalommal rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar a Pollack Expót.

Az építő-, gépész és villamos szaknapokból mára országos hírnevet szerző műszaki kiállítás és konferencia az évek során számos új elemmel bővült. 2015-től Pécs rangos esemény színhelyéül választotta, itt adják át a város által adományozott Breuer Marcell műszaki díjat. Ebben az évben a plenáris programok keretében helyet kap a magyar gazdaság fejlődését bemutató előadás, kiemelve a Dél-dunántúli régió kilátásait és kiemelt pályázati lehetőségeit.

A plenáris programrészben minden bizonnyal a legtöbb figyelmet a zöld város – Pécs - műszaki és mérnöki megoldásai kapják. Külön aktualitást ad ennek a témának, hogy PTE Műszaki és Informatikai Karán két olyan alternatív üzemeltetésű autót fejlesztettek ki, amelyek világversenyeken való sikereikkel is bizonyították az új üzemanyagok használatának létjogosultságát. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a kari szervezők a Pécsi Expo Centerbe 2016. február 25–26-án, az ingyen látogatható kiállításra és kísérő rendezvényeire.

További információk: www.pollackexpo.hu

A műszaki nyelv mindenhol működik

Vitán felül áll, hogy a XXI. század a technológia társadalma – aki nem akar lemaradni, annak fel kell vennie a ritmust. Ennek is köszönhető, hogy a műszaki végzettség napjainkban nagyon keresett, az ilyennel rendelkezőknek nem kell tartaniuk attól, hogy nem találnak munkát maguknak. Sőt: az eduline.hu friss elemzése szerint a fiatal diplomások nettó átlagjövedelme az informatikusok körében eléri a nettó 250.000 forintot, a műszaki területen a nettó 200.000 forintot, a menedzserfizetésekkel együtt tehát ez a három a legmegfizetettebb szakma ma a piacon.

A Manpower felmérése szerint a szakmunkás és sofőr után itthon és a világban is a harmadik legkeresettebb szakma a mérnöki, az informatikus pedig az ötödik helyen található. Ez azt jelenti, hogy a mérnöki terület az értelmiségi pályák közül a legkívánatosabb a munkáltatók számára. A műszaki diploma nem- csak Magyarországon, de a világ bármely pontján sokat ér: éppen a tanulmányok jellege miatt a tudás bárhol kamatoztatható, nem kell attól tartani, hogy néhány országhatárral odébb nem értenek meg minket: a mérnöki nyelv mindenhol ugyanaz.

Ismerd meg a mérnökség színeit!

1. Mérnök informatikus

Gyakorlatorientált képzést biztosítunk mérnök informatikus BSc és MSc szakon magyar és angol nyelven. Az oktatás fókuszában a nagyméretű rendszerek, mesterséges intelligencia, ember-gép kapcsolati algoritmusok szerepelnek, melyek ismerete nagy infokommunikációs cégek igényeit is kielégítik. Frissességünket az is segíti, hogy céges partnereink részt vesznek az oktatásban. A levelező képzés ingyenes. Elhelyezkedési esélyek: programozóként, fejlesztőként automatizálási területen, rendszermérnökként, hálózat tervező és üzemeltetőként az átlagosnál magasabb fizetés várható, a duális képzési formában továbbfoglalkoztatás lehetséges.


2. Építészmérnöki

Az építészmérnöki alapszak, illetve az építész osztatlan szak a kar 50 éves műszaki-mérnöki tradícióit örökíti át. A cégeket a képzésbe bevonó duális képzési forma is választható alapképzésben, az osztatlan építész képzés pedig elérhető angol nyelven is. A levelező képzés ingyenes. Elhelyezkedési esélyek: hazai, illetve külföldi tervezői tevékenység folytatására jogosít a megszerzett diploma. Egyenértékű diploma és élő nemzetközi kapcsolatok, közös képzések Pekingtől Denverig.


3. Építőmérnök

Gyakorlatorientált képzést biztosítunk építőmérnök BSc és szerkezet-építőmérnök MSc szakon magyar és angol nyelven, alapképzésben magyar nyelven duális képzési formában is. A legelterjedtebb szoftverek használatán alapuló oktatás is emeli. A levelező képzés ingyenes. Elhelyezkedési esélyek: építőipari vállalatoknál építésvezetőként, technológusként, tervezőirodákban tervezőként, illetve szakhatóságoknál. A kar duális képzési partnereinél eltöltött gyakorlati idő sikerei referenciát jelentenek a későbbi elhelyezkedésben.


4. Gépészmérnök

Az üzemfenntartó gépészmérnökök megtanulják a legkülönbözőbb gépészeti elemek tervezését és üzemeltetését, valamint a gyártási folyamatot. Az épületgépészeti szakirányon a hallgatók az épületgépészeti rendszerek fenntartható, energiahatékony, komfortos üzemeltetéséhez és tervezéséhez szükséges korszerű tudást sajátíthatják el. Duális képzési formában gyakorlati tapasztalat szerezhető. A levelező képzés ingyenes. Elhelyezkedési esélyek: tervezőként, fejlesztőként a gépipar különböző ágaiban, ipari, technológiai rendszerek és lakóépületek üzemeltetőjeként vagy épületgépészeti rendszerek tervezőjeként, kivitelezőjeként, üzemeltetőjeként.


5. Környezetmérnök

A nagy tradíciókkal bíró képzés kiemelt előnye, hogy a környezetvédelem teljes spektruma azonos súllyal kerül tárgyalásra. A hulladékgazdálkodás és a nukleáris ipari környezetvédelem területein, a képzést a helyi adottságokból és ipari kapcsolatrendszerből fakadóan országosan is kimagasló oktatói gárda segíti. Iskolai pályasegítés: TDK, kutatási projektek, duális képzési forma, ingyenes levelező képzés. Elhelyezkedési esélyek: a végzett mérnökök a környezetvédelmi eljárások tervezésében, kivitelezésében, a környezetvédelmi megbízotti, tanácsadói, szakértői, döntés-előkészítési feladatok ellátásában, környezetpolitikai és menedzseri tevékenységekben vehetnek részt.


6. Ipari termék- és formatervező mérnök

Karunk a Dél-Dunántúl egyetlen műszaki felsőoktatási intézménye, ahol ipari termék és formatervezés területén diplomát szerezhet. Az oktatás a gépészmérnök képzéshez kapcsolódik, a képzésben részt vesz a Vizuális Ismeretek tanszék is. A terület ötvözi a klasszikus mérnöki tudást és a designerkészségeket. Az ipari termék- és formatervező mérnökök képesek ipari termékek tervezésére és gyártására. Iskolai pályasegítés: TDK, innovatív projektfeladatok, műhely jellegű oktatás, továbblépés mesterképzésre művészeti vonalon. Elhelyezkedési esélyek: diplomás mérnökként ipari tervezői, szakértői, döntés-előkészítési feladatok ellátásában, menedzseri tevékenységek végzésében vehet részt.


7. Villamosmérnök

A pécsi villamosmérnök-képzés erősségét a magas szintű elméleti alapokra épített gyakorlatorientált képzés adja, különlegességét pedig szakirányai biztosítják. Létesítmények villamosítása és automatizálása szakirányon a hallgatók a méréstechnikával, elektronikával, villamosenergia-rendszerekkel, létesítmények villamos tervezési és üzemeltetési témaköreivel ismerkedhetnek meg. Beágyazott mikroszámítógépes rendszerek szakirányon a villamos automatizálás, épületinformatika, mikroelektronikai rendszerek és programozás, beágyazott programozás jelentik a képzés hangsúlyos részét. Iskolai pályasegítés: TDK-munka, nemzetközi versenyeken való részvétel, választható a duális képzési forma. Elhelyezkedési esélyek: a legkeresettebb diplomák egyike az energetikai szektortól az elektronikai ágazatig.


8. Építőművészet

Alkotóműhely jellegű képzés, nemzetközi kapcsolatokkal, Ybl- és Prima Primissima díjas oktatókkal. A hallgatók megtapasztalhatják, hogyan forr össze a művészet és a tudomány, hogyan hat az emberre az épített környezete, elegendő tudást szereznek ahhoz, hogy alakítsák a jövő építészeti kultúráját. Iskolai pályasegítés: TDK, műhelymunka, nemzetközi projektekben való részvétel, továbbtanulás építőművész vagy belsőépítész mesterképzésben, majd doktori iskolában. Elhelyezkedési esélyek: végzett hallgatóink építész stúdiók, vállalkozások, hatóságok és egyéb intézmények alkalmazásában az épített környezet tervezésében, építészeti projektek menedzselésében elsősorban a művészi igényességet igénylő feladatokat végeznek.


Az oldal a PTE MIK támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!