PR-cikkek

2016.01.21. 11:55

Munkaerőpiacon is értékes az ETK-n szerzett diploma

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE ETK) az oktatás négy képzési központban zajlik: Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen. Országosan is kiemelkedően magas kollégiumi felvételi aránnyal és jelentős ösztöndíjakkal, juttatásokkal várják a leendő hallgatókat. Beszélgetőpartnerünk dr. Betlehem József egyetemi docens, az ETK dékánja. (x)

BAMA

- A felsőoktatás az elmúlt években jelentősen átalakult. Mennyire befolyásolja ez a kar életét?

– A felvételi eljárásrend változásának egyik legszembetűnőbb eleme, hogy egyes képzéseknél csökkent az állami ösztöndíjas férőhelyek száma, illetve a bekerüléshez szükséges minimum ponthatár emelkedett. Ez utóbbi karunk egyik legnépszerűbb képzését, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakot is érinti, 320 pont alatt nem lehet állami ösztöndíjas képzésre hallgatót felvenni. A bekerülési minimum ponthatárok emelése negatívan befolyásolhatja a hallgatói létszámot: 2012-ben 240 ponttal még sikeresen felvételiző diákok jelentős része nem kerülhetne be 2016-ban egyetemi/főiskolai képzésre ugyanazon középiskolai osztályzatokkal, illetve érettségi eredménnyel. Azonban elmondható, hogy az állami ösztöndíjas helyeink száma érdemben nem csökkent.

– Mit tesz a kar a középiskolások sikeres felvételije érdekében?

– Fontosnak tartjuk a segítségnyújtást a középiskolásoknak, hogy minél többen tanulhassanak a felsőoktatás valamely – köztük az egészségtudomány – területén. A karunkon végzett szakemberek többsége az egészségügyi ellátó szektorban helyezkedik el, munkájukkal biztosítják az alapvető egészségügyi és szociális ellátást. A ponthatáremelés következtében egyes területeken a szakember- utánpótlás is veszélybe kerülhet, tekintettel arra, hogy az egészségtudományi hivatást számos esetben az alacsonyabb pontszámú és többletpontokkal nem rendelkező tanulók választották az eddigiekben. Ezért is szeretnénk segíteni karunk képzéseire jelentkezőket az érettségi vizsgára történő felkészülésben: január közepétől ismét elindítjuk ingyenes online érettségi felkészítő tanfolyamunkat biológia és egészségügyi alapismeretek tárgyakból. A tanfolyammal kapcsolatos bővebb információ a felkeszito.etk.pte.hu weboldalon olvasható.

– Milyen újdonságokról tud beszámolni lapunk olvasóinak?

– Karunk elkötelezett az élethosszig tartó tanulás és a magas szintű hazai egészségügyi, szociális és sporttudományi szakemberképzés iránt, melyet jól tükröznek a karunk által az országban először indított egyetemi képzésék (okleveles ápoló és okleveles védőnő), illetve saját egészségtudományi doktori iskola is. Képzési portfóliónkat a társadalmi és a munkaerő-piaci igények figyelembevételével folyamatosan bővítjük. Hiánypótlónak tartom a Dunántúl vonatkozásában a tavaly akkreditált Sportmenedzser MSc és Fizioterápia MSc szakjainkat, illetve újdonság a Fitnesz-, wellness- és táplálkozásterapeuta szakirányú továbbképzésünk is. A tavalyi évben karunkon megalakult Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete számos kulturális és ismeretterjesztő programmal várja az érdeklődőket. Egyre népszerűbb karunk angol nyelvű ápolás és betegellátás alapképzési szaka, az idei tanévben több mint 60 külföldi hallgató választotta képzéseinket. Minisztériumi felkérésre 2016 szeptemberében elindítjuk a szerbiai Zomborban ápoló BSc képzésünket magyar nyelven.

– Milyen perspektívát jelent az egészségtudományi területen szerzett diploma?

– A diplomás munkanélküliség az egészségtudományi területre még nem jellemző. Az abszolutórium megszerzését követően hallgatóink 93%-a sikeresen elhelyezkedett. Feladatunknak érezzük, hogy hallgatóinknak a lehető legmagasabb szintű szakmai tudást nyújtsuk. Az idősödő, számában fogyatkozó orvostársadalom pótlásának egyik lehetséges alternatívája, hogy orvosi kompetenciakörből egészségügyi szakdolgozói körbe emelünk át tevékenységeket. Reményeink szerint a 2017-ben tanulmányaikat megkezdő hallgatók már az új képesítési és kimeneti követelmények szerint kezdhetik meg a tanulmányaikat és végezhetik kiterjesztett kompetenciakörrel választott hivatásukat. A felvételizők figyelmébe ajánlanám weboldalunkat (www.etk.pte.hu), valamint kérdéseikkel forduljanak bizalommal a tanulmányi osztályhoz.

Biztató jövőkép

A karon itthon és külföldön egyaránt elismert, jó elhelyezkedési lehetőséget biztosító oklevelek szerezhetők. Az ápoló és szülésznő végzettséget az Európai Unióban automatikusan elfogadják. Ápolóként végzett, az európai átlagnál magasabb szinten képzett hallgatókat a hazai fizetések öt-tízszeresével igyekeznek külföldre csábítani. Nyolc mesterképzés és saját doktori iskola várja a menedzseri, a tudományos és kutatómunka iránt érdeklődőket.

Munka után édes a pihenés

A tanulás mellett természetesen jut idő a szórakozásra is. A diákokat a felvételit követően a gólyatábor és a gólyaavató rendezvényeken keresztül vezetik be az egyetemi élet rejtelmeibe hallgatótársaik.

A szorgalmi időszakban számos rendezvény várja a kikapcsolódásra vágyókat: a nagy sikerű gólyabál, Mikulás-buli, kollégiumi rendezvények (szintvetélkedő partik, tehetségkutatók, görög és mexikói estek, teaházak, filmklubok), ahol neves fellépők szórakoztatják a bulizni vágyókat. A rendezvények sorából kiemelkednek a szakestek vagy az LSD napok (Laterum és Diáknapok) a PTE ETK HÖK és PTE ETK Laterum KOB szervezésében. A rengeteg program közül néhány csak említés szintjén: kirándulások, borvacsorák, koncertek. Mindezek mellett egyéb programokkal és bulikkal egybekötött önfeledt szórakozásra is lehetőség nyílik. Fellépő vendégeink voltak – a teljesség igénye nélkül – például Ganxsta Zolee, Punnany Massif, Sub Bass Monster, Zorall, Ocho Macho, Dj Andrew Junior, Halott Pénz, The Biebers.

A hallgatók részére immár évek óta sportbérleteket (spinning, konditerem, squash stb.) biztosít a kari Hallgatói Önkormányzat.

Életre szóló hivatásokra készítenek fel

Az Egészségtudományi Kar képzései nappali és levelező munkarendben

Alapképzési szakok

Ápolás és betegellátás BSc

Szakirányok: ápoló, dietetikus, gyógytornász, mentőtiszt, szülésznő. Az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról gondoskodnak.

Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA

A szakemberek képesek a megfelelő fejlesztési és nevelési módszerek alkalmazására az újszülöttkortól a 3 (legfeljebb 5) éves korig terjedő életszakaszban ellátásra szoruló csecsemők és kisgyermekek gondozása és fejlesztése érdekében.

Egészségügyi gondozás és prevenció BSc

Szakirányok: népegészségügyi ellenőr, védőnő. A szakon végzettek az egészségtudomány eredményeit megismerve képesek lesznek a megelőző tevékenység széles körű végzésére, az egyes emberek, családok és közösségek gondozására.

Egészségügyi szervező BSc

Specializációk: egészségbiztosítás, egészségügyi ügyvitelszervező, egészségturizmus szervező. A szak hallgatói az egészségügyben és a humánbiztosításban zajló folyamatokat megismerve ellátják ezen területek informatikai, gazdasági, adatszolgáltatási tevékenységeit.

Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus BSc

Specializációk: képalkotó diagnosztikai analitika, orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitika. A cél olyan szakemberek képzése, akik képesek önálló laboratóriumi analitikai és képalkotó diagnosztikai analitikai munka végzésére, szervezésére.

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc

Specializációk: egészségfejlesztés, rekreációszervezés. Az itt végzettek az egészségfejlesztés és rekreáció elméleti és módszertani alapjainak megismerésével képesek az egészséges életmód és mentálhigiénés kultúra kialakulásának elősegítésére.

Szociális munka BA

A szociális munkás szakemberek általános és speciális generikus tudást szereznek, képesek a szakma szabályainak megfelelően stabil értékrendet kialakítani.

Mesterképzési szakok

Ápolás MSc

A cél olyan egészségtudományi szakemberek képzése, akik ismerik a hazai egészségügy működését, az ápolás közép- és felsőszintű intézményrendszerét és az egészségtudomány szerepét a társadalom életében.

Egészségügyi menedzser MSc

A szak célja olyan egészségügyi menedzserek képzése, akik képesek az egészségügyi rendszer makro- és mikroszinten való vezetési feladatainak ellátására és szakértői kompetenciákkal rendelkeznek.

Egészségügyi szociális munka MSc

A cél olyan szakemberek képzése, akik képesek az egészségügyi és szociális problémák kezelésére a szakmai, a társadalmi és az ágazatközi együttműködés során.

Fizioterápia MSc

Az okleveles fizioterapeuták képesek a fizioterápiás tevékenység tudományos igényű mérésére, értékelésére, a protokollok továbbfejlesztésére, a szakmai vezetésre, a legújabb tudományos kutatások eredményeinek átültetésére a klinikai gyakorlatba, valamint a fizioterápiás módszerek és protokollok fejlesztésére.

Klinikai laboratóriumi kutató MSc

A mesterképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a klinikai kutatómunka általános és speciális szabályait, követelményeit és a gyakorlatban aktívan tudják művelni a klinikai kutatásokat.

Népegészségügyi MSc

Szakirányok: egészségfejlesztés, epidemiológia. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a lakosság egészségi állapotának javítására, a betegségek megelőzésére a szakmai, az össztársadalmi és az ágazatközi együttműködés során.

Sportmenedzser MSc

A sportszektor, illetve testnevelés és sport legkülönbözőbb szervezetei számára speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése a cél. A végzettség birtokában a szakemberek képesek meghatározni a sportvezetés céljait, feladatait, eligazodnak a sportot átható gazdasági és társadalmi folyamatok között.

Táplálkozástudományi MSc

A mesterképzési szak célja olyan multidiszciplináris ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmiszer-ipari és természettudományos tudásuk birtokában képesek keretbe foglalni az ismereteket.

Felsőoktatási szakképzések

Csecsemő- és kisgyermeknevelő. Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus modulok: képi diagnosztikai és intervenciós, orvosdiagnosztikai laboratóriumi. Szociális és ifjúsági munka modul: szociális munka.

Szakirányú továbbképzések

Csak oklevéllel rendelkezőknek, levelező munkarend. Dializáló szakápoló. Diplomás nyirokterapeuta. Egészségfejlesztő- wellness terapeuta. Etnikai kisebbségi egészségfejlesztő referens. Fitnesz-, wellness- és táplálkozásterapeuta. Gyógyszerismertető. Intenzív szakápoló. Komplex rehabilitációs mentor. Műtő szakápoló. Nemzetközi biztosításszervező referens. Sürgősségi és triage szakápoló. Szociálgerontológia. Természetes élet- és gyógymódok. Wellness szakmenedzser

Egészségtudományi Doktori Iskola

Csak egyetemi, vagy mesterképzési oklevéllel rendelkezőknek, nappali és levelező munkarendben.

Az oldal a PTE ETK támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!