PR-cikkek

2016.01.23. 18:25

Töretlen fejlődésben

A kiváló felsőoktatás nagyon gyakran nem a világvárosok közepén keresendő. Sikeres karrier a világban bárhol és itthon is: kezdődjön egy élhető méretű és felejthetetlen városból, Pécsről!

BAMA

Meghirdetett szakok a TTK-n

Alapképzések (BSc):

Biológia, fizika, földrajz, földtudományi, gazdaságinformatikus, kémia, környezettan, matematika, programtervező informatikus, sportszervező, szőlész-borász mérnök, testnevelő-edző.

Mesterképzések (MSc/MA):

Alkalmazott matematikus, biológus, fizikus, geográfus, gazdaságinformatikus, hidrobiológus, környezettudomány, rekreáció, vegyész, biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, környezettantanár, matematikatanár, testnevelő tanár.

Osztatlan tanárképzések (MEd):

A kari alapszakterületek egymással kialakított szakpárjain túl a természettudományos szakok párosítása bölcsészettudományi szakokkal.

Szakirányú továbbképzések (SZT):

Gyógytestnevelő asszisztens, testnevelő instruktor.

Doktori Iskolák (PhD):

Biológia, fizika, földtudományok, kémia.

Elérhetőségek és információk a felvételizőknek:

Oktatási Igazgatóság Központi Tanulmányi Iroda.

Cím: 7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4.

Telefon: (72) 501-681. Fax: (72) 501-616.

[email protected]

felveteli.pte.hu.

Szakmai kérdések esetén a PTE Természettudományi Kar Tanulmányi Osztály (PTE TTK TO) ad felvilágosítást.

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. Fax: (72) 503-600/24-833.

[email protected] www.ttk.pte.hu/felvetelizok

A TTK minőségi képzést, ezt segítő közvetlen tanár–hallgató kapcsolatokat nyújt hallgatói számára. Egyénre szabott fejlesztés, tehetséggondozás, változatos tantervi utak jellemzik mai képzéseinket, amelyek követik a nemzetközi trendeket mind tartalmukban, mind színvonalban és oktatásmódszertanban is.

A Természettudományi Karnak kiemelten fontos szerepe van mind a négy fő oktatási területén (természettudomány, informatika, sporttudomány, tanárképzés) a szakemberképzésben és a kutatási háttér biztosításában is. A mintegy két és fél évtizedes folyamatos fejlődésnek köszönhetően a végzett hallgatóink kiváló eséllyel találnak képzettségüknek megfelelő munkát mind Magyarországon, mind külföldön. Az informatikai szakjainkon lévők már tanulmányaik mellett is komoly munkaajánlatokat kapnak. A sporttudományi szakokon végzők számára a bővülő iskolai testnevelés, a speciális tudású edzők és sportszervezők iránti kiemelt kereslet ad nagy lehetőségeket. A TTK folyamatosan megújuló campusán a közeljövőben újabb pályafelújításokat, újabb sportcsarnok építését tervezzük. A tanárképzésben immár stabil fejlődés bontakozott ki a tanári pálya elismertségének érzékelhető, hosszú távú javulása miatt.

Szakterületeink változatlanul kiemelt állami figyelmet kapnak, mindenhol állnak rendelkezésre államilag finanszírozott férőhelyek. Alapszakjainkhoz a karon biztosított a mesterképzésben történő továbbtanulás lehetősége. A legtehetségesebbek helyben tudományos fokozatot is szerezhetnek Doktori Iskoláinkban.

Karunk informatikai képzéseinek kiemelt partnere a Pécsett is szolgáltatóközpontot működtető IT Services Hungary, a T-Systems International magyarországi leányvállalata. SAP-kurzusokat támogatnak, ők választják ki a hallgatókat, fizetik a képzési költségeket, majd a sikeresen végzők számára munkát is biztosítanak.

A TTK-n folyó kutatások nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedők, jegyzettek. Jelentős forrásokkal biztosítjuk a világszínvonalú ismeretek megszerzését és fejlesztését. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kutatásokba bevonjuk a tehetséges, tanulmányaikban jól teljesítő hallgatókat, munkájukat elismerjük, anyagilag is támogatjuk. A Magyar Tudományos Akadémia három kutatócsoportot is fenntart a karon világszínvonalú kutatások végzéséhez.

A PTE Nyugati Campuson található, 2012-ben átadott Szentágothai János Kutatóközpont világszínvonalú természettudományos laborjai tanulási és később munkalehetőséget is biztosítanak még tanuló és végzett hallgatóink számára is.

Szőlész-borász mérnök képzés

Szőlész-borász mérnök alapképzés (BSc) indul a PTE-n a Dél-Dunántúli Régió borvidékeinek együttműködésével. Az újonnan induló képzésben három intézmény, a Természettudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, illetve a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vesz részt, melyben található hazánk leggazdagabb szőlőgénbankja, ami ma több mint 1500 tételből áll.

Ma egy sikeres borász ismérve, hogy két értékre épít: a tradíciókra és a modern tudományos ismeretekre. Ezeket tekintve az új képzés gyökerei mélyen beágyazódnak a régióba. A régió szőlészeteit, borászatait (Bock József, Gere Attila, Takler Ferenc, Heimann Zoltán, Koch Csaba) minél nagyobb mértékben kívánjuk bevonni a képzésbe, így biztosítva a gyakorlóhelyeket az ismeretek elsajátítására.

A széles körű szőlész-borász mérnöki ismeretek megszerezésével a végzettek elhelyezkedhetnek a szőlőtermesztéssel, a borászattal, illetve az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál, valamint képessé válnak új szőlőültetvények és borászati üzemek létesítésére és azok szakszerű, jövedelmező és környezettudatos működtetésére is. A képzésbe külföldi nemzetközi szaktekintélyek is bekapcsolódnak.

A képzéseken a nemzetközi kitekintés is adott

A 2014-ben megújított uniós nemzetközi mobilitási pályázati rendszer révén bővültek az ösztöndíjlehetőségek, és így a hallgatók, oktatók kiutazási lehetőségeinek köre, emellett dinamikusan növekszik a TTK-n angol nyelven tanuló külföldiek száma is.

A kar erősíti a nemzetközi kitekintés lehetőségét, intézeteinek tudományos kapcsolatrendszere az egész világra kiterjed. Külföldi vendégelőadók és saját oktatóik idegen nyelvű előadásai színesítik kurzusaikat, így eljuttatva hallgatóikhoz a legfrissebb nemzetközi tapasztalatokat, szaknyelvi ismereteket.

A tehetséges, a világra nyitott és érdeklődő hallgatók kiváló kutatói, oktatói tudományos kapcsolatokra építve tölthetnek el szemesztereket külföldön, a különböző ösztöndíjas programok keretein belül: az Erasmus,

Ceepus, Campus Hungary programok a karról évente mintegy 50– 70 diáknak biztosítanak külföldi tanulási lehetőséget szerte Európában. Az ERASMUS+ program részeként finanszírozott külföldi szakmai gyakorlaton is részt vehetnek a hallgatók, s ennek helyszínét karrierelképzeléseik alapján akár teljesen szabadon is megválaszthatják.

Kedvelt kiutazási célpontnak számít Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztria, Csehország és Törökország, de a 2014-től megújult, „ERASMUS+” mobilitási program a klasszikus európai célországok és -egyetemek mellett ma már a világ számos más országába biztosít kiutazási lehetőséget és kreditmobilitást. A külföldön szerezhető tapasztalatok itthon beszámítható eredményei a karon elsajátítható ismereteket kiválóan egészítik ki, javítva ezzel az elhelyezkedés esélyeit vagy hozzájárulva az induló tudományos karrier építéséhez.Sokaknak vonzó a tanári pálya

Az új típusú tanárképzésben szakpárok kerülnek meghirdetésre, minden esetben a középiskolai (5+1 év) és az általános iskolai (4+1 év) tanárok képzését is lehetővé tesszük. Az említett plusz egy év a majdan már az iskolában eltöltendő gyakorlati évet jelenti. A Természettudományi Kar tanár szakos hallgatói valóban kiemelkedő összegű Klebelsberg-ösztöndíjban részesülhetnek, amelynek összege két természettudományos területből álló szakpár esetén 75.000 forintot, míg egy természettudományos területet tartalmazó szakpár esetén akár az 50.000 forintot is elérheti.

 Fontos, hogy a tanári pálya iránt érdeklődők erre a képzésre kell, hogy jelentkezzenek, bolognai rendszerű alapszakokon tanuló hallgatók számára ugyanis már nem indulnak tanári szakirányok.

A klasszikus matematika–fizika, biológia–kémia, földrajz–testnevelés, és hasonló szakpárok mellett nem csak két TTK-s területet tartalmazó, hanem karközi együttműködésben megvalósuló szakpárok is meghirdetésre kerültek. Ezeknél részben a Természettudományi Kar, részben más kar az anyakar, erre a felvételi jelentkezésnél figyelemmel kell lenni.

Korszerűsödő infrastruktúra, hallgatóbarát campus

A TTK az elmúlt években is tovább folytatta a stratégiai céljai között szereplő személyi és infrastrukturális fejlesztéseket. Ennek szellemében adtuk át 2014-ben a „D” épület megújult együttesét, ahol emeletráépítéssel és az eddig kihasználatlan terek funkcióváltásával informatikai laboratóriumok, szemináriumi termek, oktatóihelyiségek, valamint speciális kísérleti egységek kerültek kialakításra. Ez utóbbiak közül egyedülálló lehetőségeket teremt a mesterséges pataklabor, amely egy 8x3 méter alapterületű átfolyóvizes mederrendszer – terepi tapasztalatot szerezhetnek épületen belül éppúgy, mint a szomszédos hidrogeológiai laboratóriumban tevékenykedők. A számítógép vezérelte terepasztalon bemutathatók, modellezhetők és dokumentálhatók mindazok a folyamatok, amelyek a víz, a talaj és a kőzetek között a természetben is lejátszódnak. E két laboratórium egyedülálló a maga nemében Közép-Európában, így nem véletlen, hogy oktatási-kutatási hasznosításuk mellett egyre népszerűbbek a rendhagyó középiskolai tanórák, kísérleti bemutatók keretében is.

Az informatikai képzéseket korszerű számítógépes laboratóriumok biztosítják, melyek közül kettő speciális szoftverekkel és gépparkkal az egyre keresettebb térinformatikai szakemberek képzését szolgálja. A kar területén működik hazánk egyik szuperszámítógépe, amelynek segítségével nagy kapacitásigényű kutatások modellezései, számításai is futtathatók.

A campus élhetőségét a folyamatosan megszépülő Botanikus Kert, a nem csak szakos képzéseknek helyet adó uszoda, sportcsarnok és sportpálya is szolgálja. A campus egészében elérhető a vezeték nélküli internet-hozzáférés, a megközelíthetőség pedig sokat javult a kerékpárút kialakításával. A tanulmányi osztály hosszabbított nyitva tartással és egyablakos ügyintézéssel végzi a hallgatók kiszolgálását, míg a Hallgatói Önkormányzat szolgáltatásai a campuson érhetőek el.

Támogatják a tehetségeket

A kar több elemből álló Szabadfi Krisztina Tehetséggondozó Programjának célja a tehetséges diákok szakmai és anyagi támogatása. A TÁLENTUM ÖSZTÖNDÍJ azoknak a BSc vagy osztatlan tanári képzésre felvett hallgatóknak nyújt ösztöndíjat, akik középiskolás éveik alapján sikerrel szerepeltek az OKTV-n. Az MSc-tanulmányaikat kezdők, akik BSc-tanulmányaik során tudományos diákköri konferencián sikeresen szerepeltek, szintén féléves ösztöndíjat nyerhetnek el. A SPORTÖSZTÖNDÍJAT a karon önköltséges képzés keretein belül tanuló első évfolyamos sportszervező és testnevelő-edző szakos hallgatók részére kínáljuk. A kiemelkedő eredményt elérő és/vagy szociálisan rászoruló hallgatók számára önköltségmérséklést ad a kar.

Az ALKOTÓ ZÓNA programelem keretében kutatásra és tanulásra is alkalmas kollégiumi helyeket ajánlunk fel. A TUTOR NETWORK célja a mesterképzésben részt vevő hallgatók számára a diplomamunka megírásához és egyéb tudományos tevékenység támogatásához doktoranduszhallgató tutorok biztosítása. Évek óta sikeresen működik a SZENTÁGOTHAI SZAKKOLLÉGIUM, amelynek feladata a transzdiszciplináris kurzusok biztosítása, valamint az alkotó közösség létrehozása.

Nagy lehetőség a Szuperlézerben

A TTK Fizikai Intézete a kezdetektől fogva fontos szerepet játszik a kiemelt európai projekt keretében Szegeden épülő Szuperlézer (ELI-ALPS) megvalósításában. A program célja egy olyan nagy intenzitású lézerekből álló műszer együttes létrehozása, amely világszínvonalon egyedülálló és jelentősen növeli az Európai Unió tudományos versenyképességét. A Fizikai Intézet munkatársai az ELI-hez közvetlenül kapcsolódó kutatásokkal és az oktatás célirányos fejlesztésével vesznek részt az ELI-programban.

A kart érintő fontos esemény, hogy a Fizikai Intézet több mint egymilliárd forint értékű kutatás-fejlesztési megbízást kapott az ELI terahertzes műszereinek kifejlesztésére és megépítésére.

Pályázatok segítségével komoly tananyagfejlesztés zajlott le az optika, lézerfizika, fotonika és plazmafizika témakörökben, így hallgatóinknak lehetősége van célzottan az erre irányuló tantárgyi modulokat választani a BSc, majd MSc szinttől a PhD-képzésig. A legkiválóbbak olyan versenyképes tudásra tesznek szert, mely elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra a felépülő ELI kutatóhelyeken vagy az azt kiszolgáló háttériparban, mindezt nyugat-európai bérek mellett.

Az oldal a PTE TTK támogatásával készült.

<!-- Töretlen fejlődésben A kiváló felsőoktatás nagyon gyakran nem a világvárosok közepén keresendő. Sikeres karrier a világban bárhol és itthon is: kezdődjön egy élhető méretű és felejthetetlen városból, Pécsről! Meghirdetett szakok a TTK-n Alapképzések (BSc):

Biológia, fizika, földrajz, földtudományi, gazdaságinformatikus, kémia, környezettan, matematika, programtervező informatikus, sportszervező, szőlész-borász mérnök, testnevelő-edző.

Mesterképzések (MSc/MA):

Alkalmazott matematikus, biológus, fizikus, geográfus, gazdaságinformatikus, hidrobiológus, környezettudomány, rekreáció, vegyész, biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, környezettantanár, matematikatanár, testnevelő tanár.

Osztatlan tanárképzések (MEd):

A kari alapszakterületek egymással kialakított szakpárjain túl a természettudományos szakok párosítása bölcsészettudományi szakokkal.

Szakirányú továbbképzések (SZT):

Gyógytestnevelő asszisztens, testnevelő instruktor.

Doktori Iskolák (PhD):

Biológia, fizika, földtudományok, kémia.

Elérhetőségek és információk a felvételizőknek:

Oktatási Igazgatóság Központi Tanulmányi Iroda.

Cím: 7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4.

Telefon: (72) 501-681. Fax: (72) 501-616.

felveteli.pte.hu.

Szakmai kérdések esetén a PTE Természettudományi Kar Tanulmányi Osztály (PTE TTK TO) ad felvilágosítást.

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. Fax: (72) 503-600/24-833.

[email protected] www.ttk.pte.hu/felvetelizok Szőlész-borász mérnök képzés Szőlész-borász mérnök alapképzés (BSc) indul a PTE-n a Dél-Dunántúli Régió borvidékeinek együttműködésével. Az újonnan induló képzésben három intézmény, a Természettudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, illetve a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vesz részt, melyben található hazánk leggazdagabb szőlőgénbankja, ami ma több mint 1500 tételből áll.

Ma egy sikeres borász ismérve, hogy két értékre épít: a tradíciókra és a modern tudományos ismeretekre. Ezeket tekintve az új képzés gyökerei mélyen beágyazódnak a régióba. A régió szőlészeteit, borászatait (Bock József, Gere Attila, Takler Ferenc, Heimann Zoltán, Koch Csaba) minél nagyobb mértékben kívánjuk bevonni a képzésbe, így biztosítva a gyakorlóhelyeket az ismeretek elsajátítására.

A széles körű szőlész-borász mérnöki ismeretek megszerezésével a végzettek elhelyezkedhetnek a szőlőtermesztéssel, a borászattal, illetve az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál, valamint képessé válnak új szőlőültetvények és borászati üzemek létesítésére és azok szakszerű, jövedelmező és környezettudatos működtetésére is. A képzésbe külföldi nemzetközi szaktekintélyek is bekapcsolódnak. Támogatják a tehetségeket A kar több elemből álló Szabadfi Krisztina Tehetséggondozó Programjának célja a tehetséges diákok szakmai és anyagi támogatása. A TÁLENTUM ÖSZTÖNDÍJ azoknak a BSc vagy osztatlan tanári képzésre felvett hallgatóknak nyújt ösztöndíjat, akik középiskolás éveik alapján sikerrel szerepeltek az OKTV-n. Az MSc-tanulmányaikat kezdők, akik BSc-tanulmányaik során tudományos diákköri konferencián sikeresen szerepeltek, szintén féléves ösztöndíjat nyerhetnek el. A SPORTÖSZTÖNDÍJAT a karon önköltséges képzés keretein belül tanuló első évfolyamos sportszervező és testnevelő-edző szakos hallgatók részére kínáljuk. A kiemelkedő eredményt elérő és/vagy szociálisan rászoruló hallgatók számára önköltségmérséklést ad a kar.

Az ALKOTÓ ZÓNA programelem keretében kutatásra és tanulásra is alkalmas kollégiumi helyeket ajánlunk fel. A TUTOR NETWORK célja a mesterképzésben részt vevő hallgatók számára a diplomamunka megírásához és egyéb tudományos tevékenység támogatásához doktoranduszhallgató tutorok biztosítása. Évek óta sikeresen működik a SZENTÁGOTHAI SZAKKOLLÉGIUM, amelynek feladata a transzdiszciplináris kurzusok biztosítása, valamint az alkotó közösség létrehozása. A képzéseken a nemzetközi kitekintés is adott A 2014-ben megújított uniós nemzetközi mobilitási pályázati rendszer révén bővültek az ösztöndíjlehetőségek, és így a hallgatók, oktatók kiutazási lehetőségeinek köre, emellett dinamikusan növekszik a TTK-n angol nyelven tanuló külföldiek száma is.

A kar erősíti a nemzetközi kitekintés lehetőségét, intézeteinek tudományos kapcsolatrendszere az egész világra kiterjed. Külföldi vendégelőadók és saját oktatóik idegen nyelvű előadásai színesítik kurzusaikat, így eljuttatva hallgatóikhoz a legfrissebb nemzetközi tapasztalatokat, szaknyelvi ismereteket.

A tehetséges, a világra nyitott és érdeklődő hallgatók kiváló kutatói, oktatói tudományos kapcsolatokra építve tölthetnek el szemesztereket külföldön, a különböző ösztöndíjas programok keretein belül: az Erasmus,

Ceepus, Campus Hungary programok a karról évente mintegy 50– 70 diáknak biztosítanak külföldi tanulási lehetőséget szerte Európában. Az ERASMUS+ program részeként finanszírozott külföldi szakmai gyakorlaton is részt vehetnek a hallgatók, s ennek helyszínét karrierelképzeléseik alapján akár teljesen szabadon is megválaszthatják.

Kedvelt kiutazási célpontnak számít Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztria, Csehország és Törökország, de a 2014-től megújult, „ERASMUS+” mobilitási program a klasszikus európai célországok és -egyetemek mellett ma már a világ számos más országába biztosít kiutazási lehetőséget és kreditmobilitást. A külföldön szerezhető tapasztalatok itthon beszámítható eredményei a karon elsajátítható ismereteket kiválóan egészítik ki, javítva ezzel az elhelyezkedés esélyeit vagy hozzájárulva az induló tudományos karrier építéséhez. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!