PR-cikkek

2016.01.25. 08:47

Tudás vagy képesség?

Talán önnek is ismerős a helyzet: gyermeke gőzerővel tanul az érettségire, lóhalálában regisztrál még az utolsó lehetséges nyelvvizsgaidőpontra és megkeresi az összes elérhető információt az egyetemről és a szakról, amire felvételizni szeretne. (x)

BAMA

Képzések

Felsőoktatási szakképzések

Gazdálkodási és menedzsment

Kereskedelem és marketing

Pénzügy és számvitel

Turizmus és vendéglátás

Alapképzések

Gazdálkodási és menedzsment

Gazdálkodási és menedzsment angol nyelven

Kereskedelem és marketing

Pénzügy és számvitel

Turizmus és vendéglátás

Mesterképzések

Közgazdasági elemző

Marketing

MBA

Pénzügy

Turizmus-menedzsment – ÚJ!

Vállalkozásfejlesztés – ÚJ!

Vezetés és Szervezés

Vezetés és Szervezés angol nyelven

Információk

PTE Közgazdaságtudományi Kar

7622 Pécs, Rákóczi út 80.

72/501-599/3159, 3338, 3258.

E-mail: [email protected]. www.ktk.pte.hu

facebook.com/ptektk

Ha a választott területről már kezd is összeállni valami halvány kép a fejekben – mit csinál egy pénzügyes, egy marketinges, vagy általában egy közgazdász, mit tanul, hol helyezkedik el, mennyit keres –, még mindig kérdés, hogy hogyan lehet a legjobb helyet kiválasztani.

Számos tanulmány (és napi tapasztalat) bizonyítja, hogy ma már nem csak az számít, valaki mennyire felkészült a szakmai anyagból, kitűnő lett-e az átlaga és megfelelően fényes-e a cipője. Legalább ilyen fontos, hogy bizonyos kulcsképességeknek is birtokában legyen: tudjon csapatban dolgozni, legyen benne vállalkozó, kezdeményező szellem, vagy éppen tudja magát eladni a piacon. Amit mi ajánlunk, amiben segítünk, hogy ezeket a kompetenciákat hallgatóink megszerezzék nem a piacról, drága tréning kurzusokon, hanem itt a Pécsiközgázon, egy építő közösségben.

Nézzük, miről is beszélünk!

A középiskolából kikerülve hatalmas szabadság és ezernyi lehetőség szakad a mi kis gyermekünkre, immár egyetemista hallgatóra. Bekerül egy új világba, amely a megszokott biztonság helyett tele van kérdéssel, hiszen senki nem mondja meg, mit kell csinálni: minden rugalmas, a kereteket neki kell kialakítani, eldönteni. Nem vagyunk túl nagy kar, így gólyánk hamar eligazodik majd, könnyen megtalálja a hozzá hasonlókat, akik a társai és barátai lesznek.

Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy önmagában még ez sem elég. A számos hallgatói szervezet mellett ezért hoztunk létre olyan központokat, amelyekben egyrészt a hallgatók készségeinek fejlesztésére van lehetőség, másrészt segítenek, támogatnak végig az egyetemi élet során.

A kari központokban (Tehetségpont, Simonyi BEDC) senki sem „csak egy a sokból”, az itt töltött évek alatt mindenki megtalálhatja és megmutathatja, hogy miben jó. Célunk, hogy támogassuk a hallgatóinkat az erősségeik felismerésében, a tehetségük kibontakoztatásában, szakmai sikerek elérésében. Mindemellett segítünk, hogy megtalálják a helyüket a Pécsiközgázosok közösségében. Azt szeretnénk elérni, hogy senki se csak ússzon az árral, hanem használja ki az elé táruló rengeteg lehetőséget, sőt tudatosan válasszon ezek közül, és közben úgy formálja saját kompetenciáit, képességeit, hogy sikeres és boldog karrier- és életutat futhasson be, amikor kikerül a munkaerőpiacra és a „nagybetűs ÉLET-be”.

Személyes tapasztalatunk, hogy a mai világban a boldoguláshoz a szaktudás és a szakmai készség nem elegendő. Ezért különös gondot fordítunk arra, hogy hallgatóink egyéb készségeit, kompetenciát is feltárjuk és fejlesszük. Ennek érdekében számos szolgáltatást biztosítunk: tájékoztatást nyújtunk a kari és egyetemi lehetőségekről (versenyek, pályázatok, ösztöndíjak stb.), karrier-tanácsadás során segítünk önéletrajz és motivációs levél írásában, életpálya-tervezésben és orientációban, önismeret fejlesztésében, vagyis abban, hogy hogyan hozható ki a képességekből a maximum. A központ coachinggal foglalkozó munkatársai segítenek a személyes fejlesztésben (önbizalom növelése, időgazdálkodás, szakmai és életcélok kitűzése, prezentációs készségek fejlesztése, tudatos életpálya-tervezés, csoportmunkákban való hatékonyabb részvétel, érzelmi intelligencia fejlesztése). Az aktivitásért tehetségpontok járnak, melyeket értékes nyereményekkel díjazunk. A mentorprogramban a gólyákat kisebb csoportokban hallgatói és fiatal oktatói mentorok segítik kötetlenebb hangulatban – akár egyetemen kívüli helyszínen – ha az illető valamiben elakad. Ötlet- és vállalkozásfejlesztés terén több olyan speciális programot kínálunk, ahol valódi piaci környezetben, valódi terméket visznek az ötlettől a megvalósításig. És ez lehet bárkinek a saját ötlete is! Mindeközben olyan készségeket és képességeket lehet elsajátítani (prezentációs technikák, vállalkozói „túlélő szemlélet”, sales megoldások), amelyek kiemelkedővé teszik hallgatóinkat a munkaerőpiacon.

Február másodikán lesz a nyílt nap

A Közgazdaságtudományi Kar nyílt napjára a KTK központi épületében (Pécs, Rákóczi út 80.), a Halasy-Nagy József Aulában (alapképzés) és a B314 teremben (mesterképzés) kerül sor 2016. február 2-án tíz órától.

Az egész délelőtt tartó rendezvényen az érdeklődők többek között megismerhetik a kar sokszínű képzését, hallgathatnak beszámolókat az oktatóktól, informálódhatnak a különféle, elsősorban a diákokat érintő lehetőségekről, így például a Hageni Távoktatási Programról, az angol nyelvű képzésekről, vagy éppen a diákhitel különféle konstrukcióiról.

Forró pontok: két új szak indul a pécsi képzésen

A Pécsiközgáz két olyan mesterszakkal bővítette képzési kínálatát, melyek a gazdálkodási terület „forró” témáinak számítanak: vállalkozások fejlesztése és turizmus-menedzsment.

A vállalkozásfejlesztési mesterszak elindítása a karon sikeresen működő Simonyi Üzlet- és Vállalkozásfejlesztési Központ munkájának magasabb szintre emelése. Olyan szakemberek képzése a cél, akik képesek lesznek saját vállalkozást elindítani, vagy már meglévő szervezetet továbbfejleszteni, több lábra állítani, nemzetközileg is versenyképessé tenni. A képzés elméleti háttérre alapozva, inkubátorház-szerű működéssel, valós projekteken keresztül teszi lehetővé az ismeretek megszerzését – az üzleti kockázatok viselése nélkül. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a tananyaghoz kapcsolódó ismereteken túl kulcsfontosságú képességeket is elsajátítsanak, vagy továbbfejlesszenek a hallgatóink. A gazdasági trendekkel összhangban elindítottunk egy közösségi finanszírozási platformot (pecs.hubbub.net) is, amely a képzésben rejlő lehetőségeket – szó szerint is – tovább gazdagítja.

A turizmus-menedzsment szak elindítása pedig arra az igényre jelent választ, amelyet egyrészt a hallgatók, másrészt pedig a turisztikai ágazat részéről érzékeltünk. Mind a hazai, mind a régiós turizmus élénkülése tapasztalható, így olyan szakemberekre van szükség, akik ezen a területen jól képzettek, a kapcsolódó feladatokat magas színvonalon képesek ellátni. A Pécsiközgáz turizmus-menedzsment mesterképzésén naprakész ismereteket kínálunk akár a turizmuspolitika, a kapcsolódó marketing döntések, akár az attrakciótervezés, a hotelmenedzsment, vagy éppen a virágkorát élő gasztronómia területe iránt érdeklődik valaki. A képzésben szerzett diplomával többek között turisztikai szervezetek és vállalkozásokban, valamint terület- és településfejlesztéssel kapcsolatos munkakörökben lehet vezető pozícióit betölteni.

Amiért érdemes közgazdásznak lenni
Közgazdászokat, a Pécsiközgáz volt hallgatóit és oktatóinkat kértünk meg, hogy mondják el, szerintük mi a közgazdász szakma lényege, miért érdemes ezt a hivatást választani.

Déry Attila, vezető elemző, Otthon Centrum
– Akárhova pillantunk a világban, nagy eséllyel hamar megtaláljuk annak gazdasági vonatkozását. Mitől függ, hogy mennyibe kerül az új telefonunk? Hogyan lehet Zuckerberg milliárdos, ha mi ingyen használjuk a Facebookot? Aki érti a gazdaság nyelvét, az választ tud adni ezekre a kérdésekre, érti életünk egyik fő mozgatórugójának működését. Aki pedig nem csak érti, hanem beszéli is ezt a nyelvet, könnyen megvalósíthatja céljait. „Közgázul” megtanulni érdemes!

Rappai Gábor, intézetvezető, PTE KTK

– Az információs társadalom értelmiségének napjainkban nincs könnyű helyzete: azt várják tőle, hogy kövesse a folyamatos változásokat, megértse azok mozgatórugóit. A közgazdászoktól azonban ennél is többre számítunk: szeretnénk, ha nagyratörő terveket kovácsolnának, ha ők kezdeményeznék a változásokat, új projekteket generálnának, egyre hatékonyabban hasznosítanák a rájuk bízott erőforrásokat.

Schepp Zoltán, dékán, PTE KTK
– A közgazdászokról sokan azt hiszik, hogy a számok világában élnek. Bár a tények és az adatok ebben a szakmában megkerülhetetlenek, azért ez a dolognak mégis csak az egyik fele. A szakma sava-borsát ugyanis az adja, hogy emberek egyéni is kollektív viselkedésével foglalkozunk. Ez a kettősség adja a nehézséget, de a szépséget is. Ha modellezünk, üzleti döntéseket készítünk elő, vagy éppen fontos üzleti döntést kell meghoznunk egy valós szituációban, akkor mindig tekintettel kell lennünk a fennálló korlátozó körülményekre és a lehetséges alternatívákra. De legalább ilyen fontos, hogy számot vessünk az érintett emberek motivációs terével is. A siker kulcsa végül is az lesz, hogy hajlamosak vagyunk-e belátni saját tévedéseink összetevőit, és képesek vagyunk-e okulni azokból.

Mesterképzés: mélyebb ismeretek

A Bologna típusú képzés bevezetése óta gyakorlatilag állandósult a dilemma, hogy alapképzés után érdemes-e további két évig mesterképzésben továbbtanulni, vagy jobb munkába állni és pénzt keresni.

Nos, nincs egyértelmű válasz a kérdésre: ez szaktól, kartól, munkaerőpiaci viszonyoktól, de leginkább a személyes motivációtól, az egyéni tervektől, tehát leginkább tőlünk magunktól függ. A Pécsiközgáz egy volt hallgatója mondta, hogy „meg kell próbálni megtalálni azt az irányt, amelyet igazán szeretni tudunk, és különösen az elején ne foglalkozzunk mással, csak mérlegelés nélkül tegyük oda magunkat, hogy megkérdőjelezhetetlen szakértői legyünk a témának.” (Debreczeni Mónika, Vylyan birtokigazgató, Pécsiközgáz alumni). Ehhez viszont az kell, hogy magasabb szinten mélyebb ismereteket szerezzünk adott szakterületen.

A Pécsiközgáz mesterképzések közös jellemzője, hogy olyan elméleti tudásanyagot biztosítanak, amelyek vezetői feladatokra és pozíciókra készítenek fel akár a köz-, akár a magánszféra szervezeteiben. A magas szintű elméleti alapokon túl gyakorlati ismeretekre, a tudás gyakorlati hasznosítására is hangsúlyt fektetünk. Ennek azért van jelentősége, mert a hallgatóink így mind az elméleti, kutatói irány, mind pedig a gyakorlati életben, az üzleti világban való elhelyezkedés alapjait elsajátíthatják.

Ennél is kézzelfoghatóbbak az elmúlt évek munkaerőpiaci visszajelzései: a mesterképzéses diplomával rendelkezők az alapképzésesekhez képest átlagosan néhány héttel hamarabb találnak állást, nagyjából 25%-kal magasabb kezdő fizetésre számíthatnak, és nagyobb eséllyel, illetve rövidebb idő alatt lépnek vezetői pozíciókba. Vonzó lehet az is, hogy a jövő tanévben várhatóan még számos államilag finanszírozott hely lesz elérhető.

A cikk a PTE KTK támogatásával készült.

<!-- Tudás vagy képesség? Talán önnek is ismerős a helyzet: gyermeke gőzerővel tanul az érettségire, lóhalálában regisztrál még az utolsó lehetséges nyelvvizsgaidőpontra és megkeresi az összes elérhető információt az egyetemről és a szakról, amire felvételizni szeretne. (x) Képzések Felsőoktatási szakképzések

Gazdálkodási és menedzsment

Kereskedelem és marketing

Pénzügy és számvitel

Turizmus és vendéglátás

Alapképzések

Gazdálkodási és menedzsment

Gazdálkodási és menedzsment angol nyelven

Kereskedelem és marketing

Pénzügy és számvitel

Turizmus és vendéglátás

Mesterképzések

Közgazdasági elemző

Marketing

MBA

Pénzügy

Turizmus-menedzsment – ÚJ!

Vállalkozásfejlesztés – ÚJ!

Vezetés és Szervezés

Vezetés és Szervezés angol nyelven

Információk

PTE Közgazdaságtudományi Kar

7622 Pécs, Rákóczi út 80.

72/501-599/3159, 3338, 3258.

E-mail: [email protected]. www.ktk.pte.hu

facebook.com/ptektk

Február másodikán lesz a nyílt nap A Közgazdaságtudományi Kar nyílt napjára a KTK központi épületében (Pécs, Rákóczi út 80.), a Halasy-Nagy József Aulában (alapképzés) és a B314 teremben (mesterképzés) kerül sor 2016. február 2-án tíz órától.

Az egész délelőtt tartó rendezvényen az érdeklődők többek között megismerhetik a kar sokszínű képzését, hallgathatnak beszámolókat az oktatóktól, informálódhatnak a különféle, elsősorban a diákokat érintő lehetőségekről, így például a Hageni Távoktatási Programról, az angol nyelvű képzésekről, vagy éppen a diákhitel különféle konstrukcióiról. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!