PR-cikkek

2016.02.12. 10:36

Lendületben a pécsi jogászképzés

A vidéki jogi karok szerepének fontosságát már az Igazságügyi Minisztérium is elismerte, 2016-ban pedig megtette az első lépéseket, és a képzés színvonalát emelő, a jogászhallgatók anyagi támogatását célzó programot indított a nem budapesti székhelyű egyetemeken. (x)

BAMA

Képzési kínálat

Jogász szak (osztatlan), igazságügyi igazgatási alapszak (BA), jogi felsőoktatási szakképzés (FOKSZ), doktori képzés, szakirányú továbbképzések

További információk

felvi.ajk.pte.hu, ajk.pte.hu/hallgatoknak/im-jogaszosztondij

E program keretében jogászösztöndíjakkal segítik, hogy a jogi tanulmányaik iránt elkötelezett hallgatók pénzügyi támogatásban részesüljenek, ezzel is hozzájárulva a jó eredményeket elérők további ösztönzéséhez.

Az új ösztöndíjak létrejöttét a központilag meghúzott magas állami ösztöndíjas ponthatár bevezetése indokolta a jogászképzésben, hiszen – bár továbbra is vannak ilyen helyek a pécsi jogi karon – a felvett hallgatók nagyobb része számára csupán a költségtérítéses finanszírozási forma elérhető. Az IM által biztosított anyagi támogatás nagy előnyhöz juttatja tehát a pécsi képzésben részt vevő hallgatókat a fővárosiakhoz képest, hiszen az új ösztöndíjak budapesti jogi karokon egyáltalán nem vehetők igénybe. A másik rendkívüli újítás abban áll, hogy a hagyományos tanulmányi ösztöndíjakkal szemben ezekre a támogatásokra a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók pályázhatnak.

Az ösztöndíjak már a tavaszi szemeszterben is elérhetőek, így ennek feltételrendszere is ismertté vált, mely iránymutatást adhat a most felvételizők számára a pályaválasztás, illetve annak várható költségei kalkulálása során.

Az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjat olyan hallgatók nyerhetik el, akik kimagasló tanulmányi eredményt értek el, valamint szakmai munkájukra és egyéb teljesítményeikre tekintettel kiemelkednek hallgatótársaik közül. Az ösztöndíjra – melynek félévenként elnyerhető havi összege 50.000 Ft – azok az államilag finanszírozott vagy önköltséges nappali munkarendben tanulmányokat folytatók pályázhatnak, akik a megelőző tanulmányi félévben elérik a 4,00-es tanulmányi átlagnak megfelelő kreditindexet. A támogatást évfolyamonként legalább öt hallgató számára biztosítják.

A másik, kifejezetten költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók számára alapított, az előbbinél sokkal szélesebb kört érintő IM Tanulmányi Jogászösztöndíj – melynek havi összege 10.000 és 30.000 Ft között alakul – azokat az önköltséges nappali tagozatos jogászhallgatókat támogatja, akiknek tanulmányi eredményük bizonyítja elkötelezettségüket a jogtudományok iránt. E támogatási formára nem kell külön pályázatot benyújtani, a 3,51-es átlagnak megfelelő kreditindexet elérő hallgatók között a rangsort a kar állítja össze.

A 2016-ban beiratkozó hallgatók felvételi eredményeik alapján részesülhetnek majd az IM által biztosított támogatásban. Ezenfelül azonban a költségtérítéses képzésben részt vevők számára a pécsi jogi kar is kínál kedvezményeket. Egyrészt elérhető az ún. „TOP 50” konstrukció, amelynek értelmében szaktól függetlenül egyszeri 50%-os költségtérítési díjmérséklésben részesül az első ötven legmagasabb felvételi pontszámmal rendelkező, következő tanévben beiratkozó hallgató, másrészt az „1 + 1%” elnevezésű kedvezmény pedig a költségtérítés összege 80, illetve 50%-ának megfizetése alól mentesítheti azt, aki a megelőző tanulmányi félévben a legjobb tanulmányi eredményt elérő hallgatók 1 + 1%-ába tartozik.

Akadnak még tanulmányi eredménytől független juttatások is, így például szociális rászorultság alapján válnak elérhetővé kollégiumi férőhelyek, szociális ösztöndíj és lakhatási keret, valamint fontos szerepet kap a támogatások között a közéleti tevékenységre tekintettel elnyerhető kiemelkedő sport-, kulturális és közéleti ösztöndíj.

Miért pont a PTE Állam- és Jogtudományi Kar?

Hagyományok és korszerű szakmai ismeretek:
A pécsi jogi kar az ország első egyetemének legrégebbi fakultása, mely kiváló tudós és oktató egyéniségek sorát adta már a szakmának; jogásznemzedékek nevelkedtek itt.

Külföldi ösztöndíjak:
A kar kiterjedt nemzetközi kapcsolatai lehetővé teszik, hogy hallgatói külföldi egyetemeken vagy munkáltatónál tölthessenek egy szemesztert vagy akár egy egész tanévet is.

Szaknyelvi képzés:
A hallgatók több tanéven át, magas óraszámban vesznek részt ingyenes jogi szaknyelvi képzésen, amely egyben a PROFEX szaknyelvi nyelvvizsgára is felkészít.

Tudományos munka: 
A  tehetséges hallgatók tudományos tevékenységét szellemi közösségként az Óriás Nándor Szakkollégium és a tudományos diákkörök segítik.

Pezsgő egyetemi élet:
A HÖT és a kari szervezetek gondoskodnak arról, hogy a hallgatói lét ne csupán a tanulásról szóljon: szórakoztató, kulturális és sportprogramokat, belföldi és külföldi kirándulásokat szerveznek.

Értékes diploma:
A pécsi jogi diplomák országos viszonylatban is elismertek és keresettek a munkaerőpiacon. A volt hallgatók körében végzett felmérésekből pedig kitűnik, hogy ők a leginkább elégedettek munkájuk szakmai színvonalával.

Sokszínű életpálya:
Nem csupán az ügyvédi vagy bírói pálya nyitott, a bejárható életutak rendkívül változatosak, legyen szó a közigazgatásban rejlő számos lehetőségről, politikai pályáról, a magánszféra területeiről vagy uniós karrierről.

<!-- Lendületben a pécsi jogászképzés A vidéki jogi karok szerepének fontosságát már az Igazságügyi Minisztérium is elismerte, 2016-ban pedig megtette az első lépéseket, és a képzés színvonalát emelő, a jogászhallgatók anyagi támogatását célzó programot indított a nem budapesti székhelyű egyetemeken. (x) Képzési kínálat Jogász szak (osztatlan), igazságügyi igazgatási alapszak (BA), jogi felsőoktatási szakképzés (FOKSZ), doktori képzés, szakirányú továbbképzések

További információk

felvi.ajk.pte.hu, ajk.pte.hu/hallgatoknak/im-jogaszosztondij

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!